Hlavní obsah

V obchodech jsou stovky televizorů, které zvládnou nové digitální vysílání

Novinky, mif

První generace pozemního digitálního televizního vysílání se v České republice začne vypínat už za pět let. Lidé zvyklí přijímat televizní signál prostřednictvím klasických antén tak budou muset zainvestovat do nového televizoru nebo set-top-boxu. Přestože se změna chystá až na rok 2021, v tuzemských obchodech jsou už stovky přístrojů, které nový standard DVB-T2 zvládnou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„E-shopy se na plánovaný přechod na DVB-T2 začaly připravovat. První televizory jsou již pro zájemce k dispozici. Podle našich informací jich je na trhu kolem 500, a zákazníci je najdou také na Zboží.cz,“ uvedl pro Novinky.cz Milan Šmíd, manažer služby Zboží.cz, kterou provozuje společnost Seznam.cz.

Zájem o televizory s technologií DVB-T2 je patrný i mezi zákazníky. „Televize vybavené DVB-T2 tunerem tvoří od poloviny minulého roku téměř 40 % všech prodaných televizí,“ řekl obchodní ředitel CZC.cz Tomáš Pilský.

Jeho slova potvrzuje také Karel Kučera, marketingový ředitel Alza.cz. „V současné době je televizorů s DVB-T2 v naší nabídce nadpoloviční většina. Zájem zákazníků roste a stále větší procento těch, kteří kupují nový televizor, požaduje model právě s tímto parametrem,“ konstatoval Kučera.

Podíl televizorů podporujících druhou generaci digitálního pozemního vysílání se navíc neustále zvyšuje. „Pro letošek očekáváme, že bude nejnovějšímu standardu vyhovovat většina nabízených TV,“ podotkla mediální zástupkyně Mall.cz Michala Gregorová s tím, že podíl televizorů s podporou DVB-T2 se zvyšuje úměrně tomu, jak se doprodávají končící modely se starším standardem.

Ceny nejspíše porostou

Jak ale upozornil Šmíd, nejen okolo DVB-T2 se točí zájem zákazníků: „Mnohem aktuálnější téma pro prodejce televizorů jsou blížící se sportovní vrcholy, letní olympijské hry v Riu de Janeiru, mistrovství světa v ledním hokeji a fotbalové EURO. Ve spojení s těmito akcemi se připravují zajímavé modelové řady s odpovídajícím rozlišením.“

Právě to by ale mohlo nepříznivě ovlivnit ceny televizorů v obchodech. „Průměrná cena televizí vzhledem k doprodejům starých modelů každoročně padá přibližně do srpna. V rámci sportovních událostí nicméně očekáváme zvýšený zájem o televize s velkými úhlopříčkami, v důsledku čehož průměrná cena lehce poroste,“ předpověděl Pilský.

Sázka do loterie?

Koupě televizoru s podporou DVB-T2 však v současnosti může být tak trochu sázkou do loterie. I když tyto přístroje skutečně obsahují tuner pro příjem druhé generace digitálního pozemního vysílání, neznamená to, že budou fungovat v Česku. Některé modely totiž využívají jiný systém kódování, než který bude dostupný v tuzemsku, jak Novinky.cz informovaly již dříve. [celá zpráva]

Přechod na nový standard se logicky týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Hlavní výhody DVB-T2

:: Lepší zabezpečení přenosu

:: Vyšší datový tok umožňující ekonomický přenos HDTV

:: Obraz krystalicky čistý bez výrazných chyb

:: Realističtější barvy a jejich přechody

:: Až 5x podrobnější vizuální informace

Více se o standardu DVB-T2, jeho kladech i záporech a o plánovaném ukončení první generace pozemního digitálního vysílání dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám