Hlavní obsah

ČRa vybudují síť pro internet věcí

České Radiokomunikace pokryjí vybraná místa Česka sítí, která umožní připojení různých zařízení přes internet. Službu otestovaly v Praze, západních a středních Čechách při dálkovém sběru dat o odběru zemního plynu od RWE GasNet.

Foto: Profimedia.cz

Internet věcí pomůže i s parkováním. Auto jednoduše zaparkujete na dálku pomocí chytrých hodinek. (Ilustrační foto)

Článek

„Internet věcí jsme vyhodnotili jako vysoce perspektivní oblast budoucnosti a nechceme promarnit v přípravách ani jeden den. Proto se věnujeme nejen vizím a vývoji technologií, ale především také reálnému zprovoznění sítě, abychom mohli co nejdříve nabídnout efektivní pokrytí Česka potenciálním partnerům," uvedl obchodní ředitel Petr Sichrovský.

V roce 2020 bude celosvětově připojeno do internetu věcí několik set miliard zařízení.

Radiokomunikace pro sítě využijí obousměrnou technologii LoRa, která umožňuje nejen sběr dat, ale i ovládání zařízení na dálku.

Technologie má vysoký dosah, nízkou spotřebu energie a nízké provozní náklady. Test prokázal také kvalitní dosah signálu jak ve venkovním pokrytí, tak uvnitř objektů nebo v podzemí.

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Podle odhadů odborníků bude v roce 2020 celosvětově připojeno do tzv. internetu věcí několik set miliard zařízení, což představuje desítky zařízení na jednoho obyvatele planety. Do propojování různých zařízení se chystají investovat i tuzemští mobilní operátoři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám