Hlavní obsah

Dobyli trh levnými mobily. Teď to budou zkoušet znovu s notebooky

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před pár lety byla společnost Xiaomi pro většinu lidí naprosto neznámá, dnes jde ale o pátého největšího výrobce smartphonů na světě. Popularitu si tato firma vysloužila především zajímavým poměrem cena/výkon u svých mobilů. Stejného úspěchu se nyní čínský výrobce bude snažit dosáhnout na dalším trhu – chystá vlastní notebook.

Foto: archív výrobce

Ještě před pár lety byla společnost Xiaomi pro většinu lidí naprosto neznámá, dnes jde ale o pátého největšího výrobce smartphonů na světě.

Článek

Zástupci společnosti Xiaomi zatím práce na novém zařízení nepotvrdili, v kuloárech se však již šeptá o tom, že by novinka měla být odhalena už v první půlce nadcházejícího roku. Upozornil na to server Gizmo China.

Nový notebook bude kompaktnějších rozměrů, připomínat svým vzezřením bude tolik populární ultrabooky. Měl by být vybaven 12,5 nebo 13,3palcovou obrazovkou a lákat bude kromě tenkého profilu také na celokovovou konstrukci.

Stroj od Xiaomi by měl být dodáván se speciálně upravenou verzí Linuxu

Velkým překvapením by měl být použitý operační systém. Zatímco drtivá většina nových laptopů od zavedených výrobců je dodávána s operačním systémem Windows, stroj od Xiaomi by měl být dodáván se speciálně upravenou verzí Linuxu.

Právě to by měl být ale jeden z důvodů, proč se bude dařit výrobci držet cenu nového laptopu nízko, podobně jako u chytrých telefonů. I když nad přesnou hardwarovou výbavou zatím visí otazník, celokovový notebook by měl cílit na náročnější uživatele.

Tablet se povedl

Že umí společnost Xiaomi vyrábět i něco jiného, než jsou chytré telefony, se jasně ukázalo už v loňském roce. Tehdy výrobce uvedl na trh svůj první tablet. Správně, tento stroj opět lákal zákazníky špičkovým poměrem cena/výkon. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Pad

I přes cenovku, která se v době uvedení na trh pohybovala okolo deseti tisíc korun, patřil Xiaomi Mi Pad k nejvýkonnějším tabletům na trhu a směle se mohl měřit s konkurencí od společnosti Apple. Pracovní tempo u něj udával čtyřjádrový procesor nVidia Tegra K1 při frekvenci 2,2 GHz, který měl k dispozici 2 GB operační paměti.

Velkou předností Xiaomi Mi Pad byl také dotykový displej s úhlopříčkou 7,9 palce. Nabízel totiž nadstandardní rozlišení QXGA, tedy 2048 x 1536 obrazových bodů. Kapacita úložného prostoru činila 16 GB a bylo ji možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet micro SD.

Samozřejmostí byly dva fotoaparáty, osmimegapixelový na zadní a pětimegapixelový na přední straně. Ve výbavě tabletu, který pracoval pod taktovkou operačního systému Android, nechyběly ani bezdrátové adaptéry wi-fi a bluetooth.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám