Hlavní obsah

Britský vyšetřovatel ukončil stíhání Olympusu kvůli podvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský protikorupční úřad SFO po dvou letech uzavřel stíhání výrobce fotoaparátů a zdravotnického zařízení Olympus. Japonská firma a její britská dceřiná společnost Gyrus Group čelily obvinění z klamání auditora. Londýnský soud ale konstatoval, že podle anglického práva to nelze považovat za trestný čin.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

SFO se v září 2013 rozhodl obě firmy trestně stíhat kvůli obvinění z účetních podvodů. Londýnský odvolací soud ale v únoru konstatoval, že „anglické právo nekriminalizuje klamání auditorů auditovanou společností”.

Jeho verdikt představuje tvrdou ránu pro úřad SFO, který ve snaze pohnat firmy k zodpovědnosti rád testuje hranice zákona, napsala agentura Reuters.

SFO oznámil, že důkazy v případu proti oběma zmíněným firmám nepředloží. Nemůže prý ani zahájit trestní stíhání vůči jednotlivcům, neboť Japonsko nevydává své občany.

Skandál se rozhořel v roce 2011 

Olympus koupil společnost Gyrus v roce 2008 za dvě miliardy dolarů. Zaplatil tehdy vůbec největší poplatek za poradenství na světě – třetinu kupní ceny. Obchod byl součástí plánu, jak utajit ztrátové investice – Olympus hodnotu akvizice spolu s jinými obchody později odepsal.

Skandál se rozhořel v roce 2011, když na sérii nevysvětlených plateb upozornil bývalý šéf Olympusu Brit Michael Woodford. Firma se ho krátce předtím zbavila, když chtěl o investicích vědět víc. Japonský soud později rozhodl, že tři bývalí manažeři Olympusu falšovali účetní výkazy, aby skryli ztrátu firmy z investic v objemu až 1,7 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám