Hlavní obsah

Výrobci se domlouvali na cenách optických mechanik. EK udělila pokutu 116 miliónů eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise vyměřila osmi výrobcům optických diskových jednotek pokutu v celkové výši 116 miliónů eur (3,1 miliardy Kč) za kartelovou dohodu. Firmy se podle středečního sdělení komise tajně domlouvaly na cenách nabízených v rámci výběrových řízení pořádaných dvěma výrobci počítačů.

Foto: Profimedia.cz

Výrobci se předem domlouvali na svých nabídkových strategiích od června 2004 do listopadu 2008. (Ilustrační foto)

Článek

Nejvyšší pokutu, 41,3 miliónu eur, zaplatí společný podnik firem Toshiba a Samsung. Pokuty zaplatí také firmy Sony, Hitachi-LG Data Storage a Quanta Storage. Kartelu se zúčastnily také firmy Philips a její partner ve společném podniku Lite-One. Ty však pokutu nedostaly, protože na kartel upozornily.

„Antimonopolní jednání, za které byly v tomto případě uložené pokuty, se týká předem domluvených tajných dohod u tendrů na optické diskové jednotky pro notebooky a osobní počítače, které vyrábějí firmy Dell a Hewlett-Packard (HP)," uvedla komise. Firmy se podle ní předem domlouvaly na svých nabídkových strategiích od června 2004 do listopadu 2008.

„Milióny obyvatel EU používají přístroje s integrovanými optickými diskovými jednotkami, například při ukládání svých oblíbených obrázků na disk. Udržení konkurenceschopnosti těchto trhů je důležité," uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Optické diskové jednotky čtou nebo nahrávají data uložená na optických discích, jako jsou CD nebo DVD. Používají se třeba v osobních počítačích, přehrávačích CD a DVD a v herních konzolích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám