Hlavní obsah

Zisky Applu za čtvrtletí vzrostly, Microsoft má naopak velkou ztrátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zisk americké technologické společnosti Apple ve třetím čtvrtletí jejího finančního roku výrazně vzrostl a dosáhl 10,7 miliardy dolarů (265 miliard korun). Společnost Microsoft se naopak propadla do ztráty 3,2 miliardy dolarů (79,3 mld. Kč) hlavně kvůli odpisům v Nokii.

Foto: Mike Segar, Reuters

Logo Apple před prodejnou firmy v New Yorku

Článek

Výsledky Applu mírně přesáhly odhady analytiků. Prodej jeho vlajkových telefonů iPhone se meziročně zvýšil o 35 procent na 47,5 miliónu, sdělila v úterý firma.  Loni ve stejném čtvrtletí měla firma zisk 7,75 miliardy. Tržby společnosti se zvýšily o 33 procent na 49,6 miliardy USD, což bylo rovněž nepatrně nad očekáváním.

Proti zimnímu čtvrtletí byl odbyt iPhonů o zhruba 14 miliónů kusů nižší, podle firmy ale byl nejvyšší za všechna dosavadní jarní čtvrtletí. Prodej tabletů iPad klesl proti předešlému kvartálu o 1,7 miliónu na 10,9 miliónu. Odbyt počítačů Mac dosáhl nového rekordu 4,8 miliónu kusů.

Apple předpověděl, že v posledním čtvrtletí svého roku čeká tržby mezi 49 a 51 miliardami dolarů. Analytici v anketě agentury Thomson Reuters odhadovali v průměru výnosy 51,1 miliardy dolarů. Akcie firmy po zveřejnění zprávy spadly o více než sedm procent.

Microsoft ve velké ztrátě

Největší světový výrobce počítačového softwaru Microsoft v úterý oznámil, že jeho ztráta za čtvrtletí je 3,2 miliardy dolarů. Je to kvůli odpisům v divizi Nokia a také kvůli nákladům na propouštění. Letos za toto čtvrtletí firma odepsala jednorázové náklady v sumě 8,4 miliardy dolarů.

Snížily se také tržby, které podkopala slabší poptávka po operačním systému Windows, sdělila v úterý společnost.

Ve stejném čtvrtletí loni vytvořil Microsoft čistý zisk 4,6 miliardy dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám