Hlavní obsah

Drony budou hlídat, jestli studenti neopisují

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Létající roboty dostaly v čínské provincii Luoyang zajímavý úkol. Během přijímacích zkoušek na vysokou školu by měly létat nad hlavami studentů a upozornit na každého, kdo při testech zkusí podvádět.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Po vyšším vzdělání touží v Číně milióny studentů a náročnost vstupní zkoušky tomu odpovídá. Tzv. zkouška gaokao trvá dva dny, je obrovsky náročná na paměť studentů a do značné míry předurčí jejich další budoucnost. Mnozí si často pomohou podvodem, např. pomocí speciálního pera odešlou otázku „příteli na telefonu“ a ten jim pak odpověď nadiktuje do sluchátka skrytého v uchu.

S tím je však zřejmě konec. Dron se bude vznášet půl kilometru nad hlavami studentů, a jakmile zachytí rádiový signál, odešle zprávu do tabletu profesora. Ten pak drony navede, aby vyhledal přesnou polohu vystresovaného podvodníka.

„Vyzýváme všechny studenty, aby předem vzdali své pokusy o jakékoliv podvádění,“ varoval podle stránek wired.com Zeng Ying Yong z tamního úřadu pro rádiové vysílání. Čínští studenti se tak zřejmě budou nuceni spolehnout zase jen na svoji paměť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám