Hlavní obsah

Hacker sledoval nahé dívky přes jejich webkamery. Soud ho poslal za mříže

Kalifornský hacker, který nahrával nahé dívky pomocí jejich webových kamer a poté je vydíral, jde na rok a půl do vězení. Soud mu podle agentury Reuters udělil trest za vydírání a porušení soukromí desítek dívek, od nichž požadoval peníze výměnou za nezveřejnění citlivých záběrů. Mezi jeho oběťmi byla i loňská vítězka prestižní americké soutěže krásy mladých dívek Miss Teen USA, která byla jeho spolužačkou.

Foto: Profimedia.cz

Případ vzbudil velkou pozornost ve chvíli, kdy vůči Abrahamsovi vznesla obvinění jeho spolužačka a loňská Miss Teen USA Cassidy Wolfová.

Článek

Dvacetiletý student kalifornské vysoké školy Jared James Abrahams využíval svých počítačových dovedností k tomu, aby se podle prokuratury naboural nejméně několika desítkám dívek do elektronické pošty a na jejich profily na sociálních sítích. Když dokázal proniknout do jejich počítačů, začal na dálku spouštět jejich webové kamery a nahrávat je ve chvílích, kdy byly nahé.

Poté je kontaktoval a požadoval, aby mu zaplatily nebo se před ním svlékaly prostřednictvím komunikátoru Skype, jinak snímky zveřejní na internetu. V USA případ vzbudil velkou pozornost ve chvíli, kdy vůči Abrahamsovi vznesla obvinění jeho spolužačka a loňská Miss Teen USA Cassidy Wolfová.

Abrahams se ke svým činům přiznal, což mu spolu se svědectvím jeho rodičů pomohlo k "pouze" osmnáctiměsíčnímu trestu. Jeho matka soud prosila o shovívavost, neboť potomek trpí Aspergerovým syndromem, což je forma autismu vyznačující se neschopností navazovat sociální vztahy. Abrahams prý nechtěl páchat zlo. "Jeho motivace byla v podstatě vytvořit si sociální vazby, které jinak nedokázal mít," uvedla jeho matka.

Podle soudu si však byl navzdory psychickému handicapu hacker vědom podstaty svých činů, a proto může za ně pykat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám