Hlavní obsah

Skládačkový počítač se vejde do kapsy u kalhot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není o moc větší než obyčejná peněženka, díky tomu se hravě vejde prakticky do každé kapsy. Řeč je o novém počítači Tango PC, který podle tvůrců jasně ukazuje, jakým směrem se bude ubírat svět informačních technologií v následujících letech. Miniaturní novinka je totiž plnohodnotným počítačovým systémem.

Foto: archív výrobce

Sestava Tango PC s dokovací stanicí

Článek

Rozměry Tango PC jsou 125 x 80 x 13,5 mm. Díky své konstrukci se podobá malému externímu disku, a to i kvůli tomu, že neobsahuje žádný displej, klávesnici nebo myš. Koneckonců na těle zařízení nenaleznete ani konektory k připojení dalšího příslušenství. Právě to je ale důvod, proč je novinka tak malá.

Pracovat s počítačem je možné pouze pomocí speciálních dokovacích adaptérů, které obsahují všechny potřebné konektory pro připojení těchto periférií. Konkrétně tedy každý adaptér disponuje rozhraním USB, HDMI a ethernet.

Foto: archív výrobce

Samotný počítač není o moc větší než obyčejná peněženka.

Tento koncept by měl přinést hned několik výhod. Jednak mohou lidé nosit svá data neustále u sebe a nemusí se obávat, že by k nim měl přístup někdo cizí, jednak by mělo toto řešení přinést řadu úspor. Místo kupování několika počítačů bude stačit koupit jednu sestavu a k tomu požadované adaptéry.

Samozřejmě výkon sestavy nelze srovnat s tradičními notebooky nebo stolními počítači - rozměr si vyžádal oběti. Tango PC nemá větrání, čip si musí vystačit s nízkým tepelným výkonem, což znamená nízký výkon obecně.

Srdcem tohoto stroje je čtyřjádrový procesor s frekvencí 2 GHz, který spolupracuje s integrovanou grafikou HD 8400. Majitelé si pak mohou zvolit velikost operační paměti (2 až 8 GB) i pevného disku, podporovány jsou všechny jednotky s rozhraním mSATA.

Na nové a náročné hry samozřejmě tato sestava nestačí. Tvůrci ale tvrdí, že s méně náročným herním nastavením Tango PC zvládne všechny tituly starší pěti let. Dokonce zmiňují i populární Call of Duty 4 či Counter Strike.

Na pultech obchodů by se Tango PC mělo objevit v druhé polovině letošního roku. Počítá se s cenou okolo sedmi tisíc korun, a to včetně dokovací stanice.

Foto: Indiegogo

Vybírat je možné ze čtyř různých adaptérů.

Na systém „skládacích“ počítačů sází i další výrobci. Zkraje roku například společnost ICE computer ukázala chystanou sestavu xPC. Jejím základem je miniaturní krabička, která dovede nahradit tablet, notebook i klasický stolní počítač. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám