Hlavní obsah

Miniaturní krabička nahradí tablet, notebook i stolní počítač

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v průběhu letošního roku, pokud se podaří sehnat dostatek financí na rozjetí výroby, by se na pultech obchodů měl objevit zcela unikátní počítač od společnosti ICE computer. Novinka zaujme především svými kompaktními rozměry, které nejsou o moc větší než u průměrného chytrého telefonu. I přes drobné proporce ale dovede tento přístroj nahradit tablet, notebook, a dokonce i stolní počítač.

Foto: Indiegogo

Miniaturní krabička ICE xPC

Článek

Novinka nazývaná xPC funguje na velice jednoduchém principu. Základem je miniaturní krabička, která obsahuje čtyřjádrový procesor Intel Atom a 4 GB operační paměti. K základní desce je také připojena SSD jednotka s kapacitou 64 nebo 128 GB. Nainstalovat na toto železo půjdou operační systémy Windows a Android.

ICE xPC nemá žádnou obrazovku, klávesnici ani myš. Ve chvíli, kdy chcete počítač používat, je nutné jej připojit k jednomu ze čtyř speciálních adaptérů. Na výběr je xPad (tablet), xKeyboard (který dohromady s tabletem vytvoří notebook), xTop (stolní PC) nebo xAdapter – ten slouží coby miniaturní HTPC (Home Theater Personal Computer, tzn. domácí počítačové kino).

Foto: Indiegogo

Vybírat je možné ze čtyř různých adaptérů.

Každý z adaptérů má svá určitá specifika. Verze xTop tak nabídne všechny potřebné konektory k připojení klávesnice, myši, monitoru a dalších periférií. Adaptér xPad zase prostorný displej, který je možné ovládat dotykem. Bez ICE xPC ale není žádný z adaptérů funkční.

Tento koncept by měl přinést hned několik výhod. Jednak mohou lidé nosit svá data neustále u sebe a nemusí se obávat, že by k nim měl přístup někdo cizí, jednak by mělo toto řešení přinést řadu úspor.

Foto: Indiegogo

Nosit notebook nebo xPC? Rozměry hovoří jasně.

Místo kupování několika počítačů a dalších tabletů do domácnosti nebo firmy bude stačit koupit jeden ICE xPC a požadované adaptéry. Cena samotné novinky by měla startovat na sumě nižší než pět tisíc korun. U většiny adaptérů se pak počítá s cenou okolo tisícovky, pouze xPad bude kvůli dotykovému displeji stát 4000 Kč.

V konečném součtu by tak i při zakoupení všech adaptérů neměla cena ICE xPC přesáhnout hodnotu průměrného notebooku. Tvůrci věří, že se jim podaří novinku dostat na pulty obchodů ještě letos, pro rozjetí masové výroby však potřebují sehnat šest miliónů korun. Sumu se snaží vybrat prostřednictvím serveru Indiegogo, který nápadití jedinci využívají ke hledání investorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám