Hlavní obsah

Nad iPody se stahují mračna

Novinky, Sebastyan Armero

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přelomu roku byly prodeje iPadů a iPhonů úspěšnější než kdy jindy. Během posledního čtvrtletí si zákazníky našlo 51 miliónů jablečných telefonů a 26 milionů tabletů. Ale kdysi populárním multimediálním přehrávačům iPod se tolik nedařilo. Apple jich prodal pouhých 6 miliónů, což je o 52 procent méně než minulý rok.

Foto: archív výrobce

Apple iPod Touch

Článek

Za minulé čtvrtletí se iPod na celkovém výdělku Applu čítajícím téměř 58 miliard dolarů podílel pouhými 973 milióny dolarů. I když by někteří byli rádi, že vydělali skoro miliardu, pro takového giganta, jako je Apple, to je spíše nicotná suma, dalo by se to označit i jako hobby - a pokud ne teď, tak příští rok určitě. Prodeje totiž klesají kontinuálně už několik let.

Co se to s iPodem stalo? Jednoduchý kanibalizmus - každý z těch 51 miliónů iPhonů může iPod nahradit. Koneckonců bývalý šéf a spoluzakladatel amerického počítačového giganta Steve Jobs nazval iPhone „nejlepším iPodem, který kdy vytvořili“. A protože si lidé hudbu kupují převážně přes internet, mohlo by stálé připojení být klíčové, a to u iPodů bez WiFi nenajdete.

Pro tradiční MP3 přehrávače jsme už při vydání předpovídali postupný úpadek.
finanční ředitel Applu Peter Oppenheimer

Klesající zájem o MP3 přehrávače není zas tak překvapivý, určitě ne pro někoho, kdo Apple pozorně sleduje. V červnu 2009 přiznal finanční ředitel Applu Peter Oppenheimer, že kanibalizace MP3 přehrávačů byla součástí plánu.

„Pro tradiční MP3 přehrávače Shuffle, Nano a Classic jsme už při vydání předpovídali postupný úpadek. To byl jeden z důvodů pro vytvoření iPhonu. Očekáváme úplný úpadek tradičních MP3 přehrávačů,“ prohlásil před lety Oppenheimer.

Přehrávače iPod zatím Apple z prodeje nejspíše nestáhne, ale je víc než zřejmé, že jejich zlatá éra je již za námi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám