Hlavní obsah

CES 2014: Mobil se sám zahojí a notebooky budou citlivější

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Minulý týden se v americkém Las Vegas konal největší světový veletrh spotřební a výpočetní elektroniky Consumer Electronics Show (CES). Na něm výrobci odhalili přes 20 000 novinek.

Foto: Julie Jacobson, ČTK/AP

O nové televizory nebyla na veletrhu nouze.

Článek

Nechyběly samozřejmě nové počítače a notebooky. Prim hrály především ultrabooky, které velmi často kromě kompaktních rozměrů a nízké hmotnosti sázely také na dotykové displeje.

Ani o počítačové tablety nebyla nouze, proti loňským generacím nabídnou především vyšší výkon, delší výdrž baterie a jemnější displej.

Vidět bylo na veletrhu i to, jak se transformuje trh s klasickými stolními počítači. Velké bedny, na které jsme zvyklí u pracovních stolů, prakticky vymizely. Výrobci se pochlubili novými all-in-one sestavami, které ukrývají všechny důležité součástky uvnitř monitoru.

Řada firem představila také miniaturní PC, která nejsou o moc větší než obyčejná knížka. Přitom ale nabízejí stejný výkon jako tradiční stolní sestavy.

Chytřejší technologie

Že CES není pouze o neustálém pokořování hranic výkonnosti, ukázala prezentace společnosti Intel. Největší výrobce čipů na světě totiž předvedl, jak nápomocné mohou být také v otázce zdraví a prevence rizik.

K vidění byla chytrá sluchátka, která jsou určena především pro sportovce. Kromě přehrávání hudby monitorují i tep. Hlídají tak člověka, aby nedošlo ke kolizi, a zároveň podporují například běžce k lepším výkonům – automaticky mění hudbu během tréninku, čímž upravují stupeň zatížení.

Další vychytávkou jsou chytré hodinky. Ty monitorují děti na cestách a díky GPS upozorní rodiče, pokud se jejich ratolest vzdálí z obvyklé trasy při cestě ze školy domů. Data hodinky odesílají přes internet prostřednictvím vložené SIM karty.

Televizory je možné ohýbat dálkovým ovladačem

Jednou z nejzajímavějších novinek na veletrhu byly prohnuté televizory. Ty byly k vidění sice už loni, ale letos je výrobci vylepšili o zajímavou funkci – míru zakřivení je možné upravovat pomocí dálkového ovladače, podobně jako se například zvyšuje nebo snižuje hlasitost.

Foto: Isaac Brekken, ČTK/AP

Zakřivený televizor od Samsungu

Tuto technologii v Las Vegas ukázaly společnosti Samsung a LG. Díky tvaru obrazovky má divák u displeje pocit, jako by jím byl skutečně obklopen. Zakřivení zároveň umožňuje sledovat obraz ze stejné vzdálenosti z mnoha úhlů.

Aby byl tento pocit ještě více umocněn, nabízejí výrobci právě pohyblivé zakřivení. Ve chvíli, kdy se na televizor dívá pouze jeden člověk, může panel zakřivit více, zatímco skupina lidí ocení spíše méně prohnutý displej.

  • Kdy bude: Televizory vybavené nastavitelnými prohnutými displeji se na pultech zahraničních obchodů objeví ještě letos. Zda budou dostupné tento rok i v Česku, zatím není jasné. Je však více než pravděpodobné, že cena přesáhne 200 000 korun.

LG G Flex se zahojí sám

Chytrý telefon G Flex odhalila společnost LG už na konci loňského roku, poprvé si jej lidé mohli osahat až na veletrhu CES. I proto byl okolo něho minulý týden v Las Vegas velký rozruch.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Chytrý telefon G Flex

Novinka je totiž prvním smartphonem na trhu, který dokáže sám „vyléčit“ své šrámy. Stačí na to pár minut a prakticky žádné oděrky na něm nejdou vidět. Že nová technologie opravdu funguje, vyzkoušelo i několik odvážlivců. Jak demonstrovali zástupci LG na veletrhu, odstranit dovede novinka dokonce i hlubší rýhy od nože.

Novinka je prvním smartphonem od společnosti LG se zakřiveným displejem. Šestipalcový dotykový panel je zakřivený podle ohybu tváře, tedy střed displeje ustupuje proti horní a spodní hraně dozadu.

Výrobce zapracoval mimo jiné na jeho celkové odolnosti. Ohnutý displej je tak možné zcela narovnat a zase vrátit zpět, aniž se zařízení nějak poškodí. Stejně tak by měl smartphone bez újmy přečkat menší pády.

  • Kdy bude: Odolný smarpthone od LG bude možné zakoupit během následujících pár týdnů. Cena by se měla podle neoficiálních informací pohybovat okolo 15 000 Kč.

Touchpady notebooků budou inteligentnější

Touchpady, které nahrazují u notebooků funkce myši, toho umějí ve dnešní době už opravdu hodně, například dovedou rozeznávat gesta. Dvěma prsty je pak možné se svižně pohybovat v dokumentech i na webových stránkách (scrollovat), zvětšovat i zmenšovat obrázky, ale zároveň i rychle spouštět nejrůznější programy.

Foto: Julie Jacobson, ČTK/AP

O nové notebooky nebyla na veletrhu nouze.

Bohužel touchpad kvůli tomu, že je zpravidla umístěn pod klávesnicí, vždycky překáží. Při psaní si tak často snadno přepnete kurzor na obrazovce klidně i do úplně jiného okna. S moderními ultrabooky, kde nemůže být kvůli tenké konstrukci ovládací prvek zapuštěn pod úroveň šasi, je tento problém ještě ožehavější.

Společnost Synaptics se ale rozhodla na tyto problémy vyzrát. Nová generace touchpadů je tak daleko citlivější a dokáže rozpoznat intenzitu stisku. Díky tomu mohou být daleko lépe filtrovány nechtěné doteky.

V praxi by to mělo fungovat velice jednoduše – pokud si o touchpad například opřete zápěstí nebo o něj jen rychle zavadíte prstem, inteligentní systém to pozná a nevykoná žádnou činnost. Reagovat bude až v případě, že na něj položíte konečky prstů a budete chtít pohybovat kurzorem – tato činnost je totiž zpravidla vykonána při silnějším stisku než při pouhém zavadění o něj.

  • Kdy bude: První notebooky s citlivějšími touchpady se na pultech obchodů objeví v druhé polovině letošního roku.

Sony Action Cam přežije pády i sníh

Druhou generaci své extrémně odolné videokamery Action Cam představila společnost Sony. Stejně jako předchůdce patří model HDR-AS100VR k těm nejkompaktnějším videokamerám na trhu. To kvůli tomu, aby se snadno dala připnout na helmu nebo řídítka horského kola i motorky.

Foto: archív výrobce

Sony Action Cam HDR-AS100VR (2014)

Uvnitř kamery je Exmor R BSI CMOS snímač s rozlišením 18 Mpx. Kvalitu natočených záznamů, které mohou dosahovat rozlišení až 1920 x 1080 pixelů, výrazně zvyšuje vestavěná stabilizace obrazu.

Optický stabilizátor SteadyShot je ve srovnání s dosavadními modely 2,5krát  výkonnější, takže ještě lépe eliminuje otřesy a chvění. Kamera navíc odolá stříkající vodě bez potřeby dalšího krytu, což předchůdce ještě neuměl. Například pro potápění je možné ke kamerce i dále dokoupit praktický podvodní kryt.

Kompaktním rozměrům ustoupil displej. Místo barevného monitoru, na kterém by bylo možné prohlížet natočená videa, disponuje Sony Action Cam jednoduchým panelem. Ten zobrazuje základní informace o výdrži baterie či kapacitě úložného prostoru.

  • Kdy bude: Na pultech obchodů by se druhá generace kamery Sony Action Cam měla objevit v průběhu několika týdnů. Cenu zatím výrobce neupřesnil.

Chytré kartáčky pomohou vyzrát na čištění zubů

Byť se to nemusí na první pohled zdát, čištění zubů může být velká věda. Tvrdí to alespoň zástupci společnosti Kolibree, kteří ukázali první chytrý kartáček. Ten je možné bezdrátově připojit k chytrému telefonu.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Chytrý kartáček od společnosti Kolibree

Novinka se na první pohled nijak výrazně neliší od obyčejných elektrických kartáčků. Model od Kolibree se však dokáže po nainstalování obslužného softwaru spárovat s chytrým telefonem. Ten následně diagnostikuje, na kolik procent jste byli při čištění úspěšní.

„Čím více toho budete o zdraví vědět, tím lépe k němu budete přistupovat,“ tvrdí tvůrci inteligentního kartáčku. Novinka dokáže odhalit zubní plak, který by mohl způsobit záněty dásní nebo také kontrolovat zda na hůře přístupných místech nezůstal zubní kámen. Aplikace, jež bude k dispozici po zakoupení kartáčku zdarma, navíc dokáže podle získaných dat automaticky vyhodnotit, co dělá uživatel špatně. A podle toho mu nabídne rady, jak se v čištění zubů zdokonalit.

Hlavy kartáčku jsou výměnné, takže jej může používat celá rodina. Rodiče tak potom mohou snadno kontrolovat, zda jejich ratolesti postupují při čištění opravdu tak, jak mají.

  • Kdy bude: Inteligentní kartáček chytá společnost Kolibree uvést na pulty obchodů ještě před koncem letošního roku. Cena by neměla přesáhnout hranici 200 USD, tedy 4000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám