Hlavní obsah

Denně mluví ke stovkám miliónů lidí. Její identitu přesto dosud nikdo neznal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední dva roky novináři i fanoušci společnosti Apple pátrali po tom, komu ve skutečnosti patří hlas osobní asistentky Siri. Tu na počítačových tabletech iPad, chytrých telefonech iPhone a multimediálních přehrávačích iPod denně využívá přes 100 miliónů lidí po celém světě. Přítrž spekulacím nyní udělal web CNN, který vypátral, že hlas patří Susan Bennettové.

Asistentka Siri v akciVideo: Apple

 
Článek

Bennettová, která se živí namlouváním komentářů, v rozhovoru pro CNN uvedla, že pracovala na nahrávání pro Siri celý červenec 2005 denně několik hodin. Placená byla od hodiny, avšak kolik si nahráváním vydělala, neprozradila.

"Kolega mi poslal e-mail (o Siri) a napsal: 'Hele, zkoušíme ten nový telefon Applu. Nejsi to ty?'" přiznala Bennettová v rozhovoru.

Hlas Bennettové mohou znát i cestující, kteří využívají terminál společnosti Delta Airlines v Atlantě. Zde její hlas identifikoval reportér CNN. Soudní odborníci na hlas také potvrdili, že hlasy Bennettové a Siri jsou shodné.

Foto: archív Susan Bennettové

Susan Bennettová

V rozhovoru Bennettová uvedla, že svůj hlas propůjčila třeba bankomatu First National Bank nebo navigacím. "Začala jsem svou kariéru před lety jako stroj. Jsem si jistá, že jste slyšeli můj hlas v určitou dobu každý den," uvedla.

Bennettová ale není od letošního září jediná, kdo hlas Siri propůjčil. S aktualizací operačního systému iOS 7 se totiž osobní asistentka od Applu naučila mluvit také německy i francouzsky a navíc má i mužský hlas. Další jazyky by se pak měla ještě v dohledné době naučit. Zda mezi nimi bude i čeština, však zástupci společnosti Apple zatím neprozradili.

Mezi další vylepšení iOS 7 patří bezplatné volání FaceTime Audio či zcela nový design celého systému. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám