Hlavní obsah

Milióny počítačů jsou v ohrožení, hackeři se do nich nabourají přes SMS zprávu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indický bezpečnostní expert Rahul Sasi objevil závažnou softwarovou chybu, kterou mohou hackeři zneužít k nabourání do cizího počítače. V ohrožení jsou údajně milióny strojů, které využívají k připojení na internet mobilní USB modemy se SIM kartou. Upozornil na to server Security Affairs.

Foto: Profimedia.cz

V ohrožení jsou počítače, které se k internetu připojují prostřednictvím USB modemů. (Ilustrační foto)

Článek

Problém je způsoben programy, prostřednictvím kterých je realizováno internetové připojení. Téměř bez výjimky totiž nabízejí i další funkce.

„Tato zařízení se dodávají s obslužným softwarem, který vytvořil buď samotný výrobce, nebo mobilní operátor. Jednou ze zajímavých funkcí těchto programů je, že umožňují čtení a odesílání SMS zpráv přímo z počítače, ke kterému je připojen modem,“ vysvětlil Sasi.

Problém je v tom, že SMS zprávy nejsou kontrolovány žádným bezpečnostním softwarem. Útočník tak touto cestou snadno může prostřednictvím speciálně upravené SMS zprávy spustit na cizím počítači škodlivý kód - takzvaný exploit.

Detaily si nechává pro sebe

Sasi zranitelnost USB modemů testuje několik posledních týdnů, ale některé detaily si nechává pro sebe, aby trhlinu skutečně nemohl nikdo zneužít. Podle něj chybou trpí všechny přístroje, které se aktuálně prodávají v Indii. S velkou pravděpodobností se však tento problém týká i dalších poskytovatelů ze všech koutů světa.

SMS zprávy dělají počítačovým expertům vrásky na čele již nějakou dobu. Minulý měsíc například německá bezpečnostní firma Security Research Labs oznámila, že přišla na způsob, jak přelstít zabezpečení některých SIM karet v mobilních telefonech. Zasláním speciálního kódu přes SMS mohou získat data potřebná ke zkopírování karty. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám