Hlavní obsah

Web Justice.cz se od úterý potýká s problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Justice se od úterního rána potýká s problémy ve své centrální počítačové síti, nedostupné byly e-maily i soudní rejstříky. Příčinou byl výpadek zabezpečení sítě, sdělila ve středu mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová. Úplná, byť provizorní obnova fungování systému se předpokládá během středy, dodala.

Foto: Justice.cz

Problémy v centrální síti resortu spravedlnosti se objevily v úterý kolem 04:00.

Článek

Potíže s elektronickou komunikací v úterý komplikovaly propuštění tří bývalých poslanců ODS z vazby, podle zástupců justice nefungovaly ani datové schránky. Česká pošta, která má jejich provoz na starosti, ale uvedla, že v informačním systému datových schránek žádný výpadek neregistrovala. "Systém funguje a fungoval bez problémů," uvedla mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Problémy v centrální síti resortu spravedlnosti se podle Čechové objevily v úterý kolem 4.00. Nedostupný byl také web Justice.cz, který umožňuje například nahlížet do obchodního nebo insolvenčního rejstříku. "Příčinou je postupný výpadek obou centrálních firewallů, tedy ochranných štítů sítě proti útokům zvenčí i zevnitř i jejich záloh," popsala mluvčí.

Vnitřní firewall byl zapojen zpátky do sítě ve středu ráno, postupně se tak vrací do provozu interní komunikace v resortu, která umožní elektronický provoz justice, uvedla před 11.00 Čechová. "To je důležité i pro další postup při zprovoznění externích služeb pro veřejnost, neboť některé aplikace typu obchodního či insolvenčního rejstříku potřebují obě části," doplnila. Externí firewall by měl být zapojen během odpoledne.

Dosavadní systém nahradí nové firewally

Ministerstvo spravedlnosti chce zabránit do budoucna opakování podobných výpadků pořízením dvou nových firewallů, které by měly nahradit dosavadní, oznámila Čechová. Investiční záměr na nákup těchto zařízení za zhruba deset miliónů korun byl již vyhlášen, výběrové řízení včetně podpisu smlouvy a dodání by mělo být podle mluvčí dokončeno do konce roku.

Příkazy k propuštění bývalých poslanců ODS Ivana Fuksy, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře z vazby putovaly kvůli potížím s elektronickou komunikací do věznic faxem. Státní zastupitelství o jejich propuštění rozhodlo poté, co Nejvyšší soud v úterý rozhodl o vynětí trojice z pravomoci policistů, žalobců a soudců. Exposlanci jsou obviněni za údajné dohody o rezignaci výměnou za místa ve státních firmách.

Reklama

Výběr článků

Načítám