Hlavní obsah

Místo nového iPadu odhalil Apple tenký notebook a dálkově ovládaná autíčka

• Aktualizováno
Novinky, mif

Fanoušci společnosti Apple s napětím očekávali pondělní večer. Americký počítačový gigant měl totiž podle dřívějších zpráv představit na akci WWDC 2013 druhou generaci počítačového tabletu iPad mini. Místo toho se ale návštěvníci dočkali iPhonem ovládaných autíček a nové generace MacBooku Air. Ale především nového operačního systému iOS 7.

Foto: Reuters

Šéf Applu Tim Cook na WWDC 2013

Článek

„WWDC jsme vyprodali něco málo přes minutu," pochlubil se hned na úvod konference šéf Applu Tim Cook, čímž si okamžitě vysloužil aplaus celého sálu. Cena vstupenek přitom nebyla vůbec zanedbatelná – 1599 USD (32 000 Kč).

Jako již tradičně vyzdvihl největší úspěchy společnosti, především ty, které se týkají internetového obchodu App Store. Ten jen za loňský rok vydělal pět miliard dolarů, což je údajně třikrát víc než v případě konkurenčních platforem. Za pět let z něj bylo staženo 50 miliard aplikací.

Foto: Reuters

Šéf Applu Tim Cook se hned na úvod pochlubil úspěchy firmy. Například tím, že za pět let bylo staženo 50 miliard aplikací.

Pak již přišla řada na nový operační systém nazývaný OS X Mavericks. Ten nabídne řadu vylepšení a vychytávek. Řeč je například o intuitivnější práci s okny, rychlejšímu spouštění i celkové odezvě systému, která je při běžné práci téměř bez prodlevy.

Robotický systém ovládaný iPhonem

„Dnes bych rád představil Anki,“ prohlásil Cook a pozval na pódium Borise Sofmana z Carnegie Mellon University, který se na vývoji novinky podílel. Jak celý systém funguje Sofman před zaplněným sálem demonstroval na dálkově ovládaných autíčkách pomocí iPhonu.

Foto: anki.com

Robotické autíčko ovládané iPhonem

„Díky platformě iOS přinášíme robotiku z laboratoře do života běžných lidí,“ prohlásil. „Je to jako videohra, ale v reálném světě,“ podotkl vývojář systému Anki po názorné ukázce, čímž si vysloužil obrovský potlesk všech přítomných.

Foto: anki.com

Hrát může klidně i více lidí najednou.

Auta mohou mezi sebou závodit, střílet po sobě a hru samozřejmě může hrát více lidí najednou. Podle tvůrců toho systém Anki umí daleko víc a je jen otázkou vývojářů, jakým robotickým vychytávkám vdechnou život. „Myslím, že na trhu bude novinka velice úspěšná,“ pochválil práci týmu z Carnegie Mellon University Cook.

Anki je zatím k dispozici pouze pro vývojáře, kdy se ukáže na pultech obchodů, zatím tvůrci neprozradili.

Foto: ČTK/AP

Zájem o WWDC byl letos obrovský, vstupenky se vyprodaly za necelé dvě minuty.

Nový MacBook Air a výkonný Mac Pro

„Jaká je budoucnost notebooků? Odpověď je Air,“ vzal si slovo šéf marketingu Philip Schiller. Nový extrémně tenký notebook od Applu je postaven na nové platformě Intel Haswell, která slibuje vysoký výkon při zachování dlouhé výdrže baterie.

Foto: Apple

Nový MacBook Air

Bez elektrické zásuvky by se měl MacBook Air obejít celý pracovní den. 11palcový model nabídne devítihodinovou výdrž a 13palcový 12hodinovou. Kompaktní rozměry přístroje se přitom nijak výrazně neliší od loňského modelu.

Ceny menšího modelu budou startovat na 999 USD (19 500 Kč), respektive na 1099 USD (21 500 Kč) v případě větší verze.

Foto: Apple

Operační systém iOS 7

Odhalen byl také stolní počítač Apple Mac Pro. Ten je nejvýkonnějším strojem z nabídky Applu a i přes všechna vylepšení je výrazně kompaktnější než předchozí model. Zástupci amerického počítačového giganta se na akci pochlubili i tím, že se nevyrábí v Číně ale v USA.

Na akci byl odhalen také nový operační systém iOS 7, který je určen pro počítačové tablety a chytré telefony. Ten nabízí zcela nový design, je daleko barevnější, ale přitom si zachovává tolik vychvalovanou přehlednost. „Nový iOS 7 si prostě zamilujete,“ prohlásil šéf Applu.

Foto: ČTK/AP

Na akci nechyběl ani spoluzakladatel Applu Steve Wozniak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám