Hlavní obsah

Windows 8 prodejům počítačů nepomohly

V prvním čtvrtletí letošního roku klesl globální prodej osobních počítačů o 14 procent. Jde o nevětší pokles od roku 1994, kdy tyto statistiky začala sledovat americká firma pro výzkum trhu IDC, informovala dnes agentura AP.

Článek

IDC uvedla, že počítače z trhu vytlačují stále žádanější tablety a chytré telefony. Dalším faktorem je ale také obtížně se prosazující nová verze operačního systému Windows, na který si uživatelé stále musí zvykat.

Firma Microsoft vrhla osmičky na trh loni 26. října s nadějí, že oživí trh s osobními počítači. Kvůli tomu dokonce nabídla majitelům starších Windows přechod na novější verzi za necelých 800 Kč. [celá zpráva]

Prodej počítačů klesal už předtím, ale poslední data ukazují, že pokles se ještě zrychluje. Firma IDC už minulý měsíc předpověděla, že světový prodej osobních počítačů letos klesne o další až dvě procenta. Loni se prodej snížil o 3,7 procenta.

Nejpoužívanějším systémem na světě je podle analytické skupiny StatCounter Windows 7, který byl minulý měsíc nainstalovaný na každém druhém počítači (52,61 %). Na druhém místě se umístily XPčka (23,38 %), na třetím Mac OS X (7,29 %) a čtvrtém Visty (6,13 %). Osmičkám patřila až pátá příčka (3,9 %).

Foto: StatCounter

Popularita operačních systémů v globálním měřítku (březen 2012 - 2013)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám