Hlavní obsah

Rusko chce trestat on-line pirátství statisícovými pokutami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští zákonodárci chtějí zatočit s internetovým pirátstvím. Podle nového návrhu zákona ministerstva kultury může být neoprávněné stahování hudby či filmů trestáno pokutou do 12 500 eur (320 000 korun), firmám hrozí až pětkrát vyšší trest. Zákonodárci tak reagují na sílící zahraniční kritiku ohledně nízké ochrany duševního vlastnictví v Rusku.

Foto: Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv

Článek

Rusko podle mezinárodních organizací patří k zemím s největší mírou internetového pirátství. Mezinárodní aliance duševního vlastnictví (IIPA) ve své poslední výroční zprávě obvinila ruské úřady, že boji s nezákonným šířením uměleckých děl věnují nedostatečnou pozornost.

Koneckonců příkladem může být začátek loňského roku, kdy americké úřady nechaly uzavřít server Megaupload a nejznámější servery pro sdílení dat na internetu začaly z obav hromadně mazat všechen autorsky chráněný obsah. Piráti tehdy většinu kopií filmů a seriálů umisťovali právě na ruské servery, a to dokonce ještě rychlejším tempem, než dříve na americký Megaupload. [celá zpráva]

Populární ruská sociální síť VKontaktě je podle IIPA "hlavním ruským ilegálním distributorem hudby a místem nezákonné výměny filmů a televizních programů". Podle odhadů ruských médií síť VKontaktě využívá 190 miliónů lidí.

Návrh ruského zákona klade hlavní odpovědnost za boj s internetovým pirátstvím na správce webových serverů. Zákon jim ukládá povinnost do 24 hodin po zjištění nezákonného obsahu varovat jeho původce a samotný obsah vymazat nebo zablokovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám