Hlavní obsah

Telekomunikační úřad stáhl návrh na omezení regulace internetu

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) stáhl svůj návrh na omezení regulace trhu velkoobchodní nabídky internetu xDSL od společnosti Telefónica, se kterým nesouhlasí Evropská komise. Chce předložit jiný návrh, který zohlední připomínky Bruselu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové kabely. (Ilustrační foto)

Článek

ČTÚ navrhoval zrušit povinnost Telefóniky poskytovat velkoobchodní nabídku xDSL ostatním firmám v těch oblastech, kde je dostatečná konkurence jiných technologií pro připojení k internetu, například Wi-Fi nebo kabelového připojení, a žádný hráč není dominantní s podílem přes 40 procent. Komise nesouhlasila zejména z obavy, že to povede ke zvýšení koncových cen připojení.

"Tento zákrok komise ochrání spotřebitele proti možnosti, že by za vyšší rychlosti internetového připojení museli platit vyšší ceny," uvedl Brusel ve středečním prohlášení.

Návrh ČTÚ přitom podpořilo Sdružení evropských regulačních orgánů BEREC k jehož stanovisku komise většinou přihlíží. Obdobně uplatnila Evropská komise právo veta i v případech návrhů z Finska nebo Polska.

"Ze způsobu, jakým Evropská komise interpretuje rámcovou směrnici při posuzování konkrétních analýz, lze usoudit, že jejím záměrem je prosadit identické regulační nástroje napříč evropským telekomunikačním trhem bez ohledu na odlišné soutěžní prostředí na národních trzích. Nelze proto do budoucna očekávat oslabování regulace," uvedl mluvčí ČTÚ František Malina.

Brusel je připraven rozhodnutí přehodnotit

Eurokomisařka pro digitální technologie Neelie Kroesová nicméně připustila, že Brusel je připraven své odmítavé rozhodnutí přehodnotit, pokud ČTÚ v novém plánu odstraní sporné body. "Současný stav údajů plány českého regulačního orgánu neodůvodňuje. Věřím však, že opravená analýza by mohla umožnit zeměpisné rozlišení nápravných opatření," řekla.

Podle předsedy sněmovního podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl Jana Husáka (TOP 09) není zrušení regulace v zájmu českých zákazníků, vedlo by ke zvýšení cen, likvidaci menších firem a upevnění monopolu Telefóniky. Ceny tuzemských operátorů jsou podle něj jedny z nejvyšších v Evropě.

Telefónica nyní eviduje 93 000 uživatelů xDSL u jiných operátorů přes velkoobchodní nabídku. U Telefóniky službu využívá 790 000 zákazníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám