Hlavní obsah

EU podezřívá 13 výrobců optických mechanik z kartelu

Brusel

Antimonopolní úřad Evropské unie podezřívá 13 výrobců optických mechanik z kartelu. Evropská komise zaslala firmám oznámení o podezření, že v uplynulých pěti letech mohli v rámci celosvětového kartelu porušit pravidla EU o manipulaci s nabídkami, za což jim hrozí pokuta. Jména firem EK nezveřejnila, což je v souladu s její politikou.

Foto: Profimedia.cz

Optická mechanika

Článek

"Komise se obává, že tito dodavatelé mohli koordinovat své chování při nabídkových procesech pořádaných dvěma velkými originálními výrobci zařízení pro optické mechaniky používané v osobních počítačích (stolních počítačích a noteboocích) a v serverech," uvedla EK v prohlášení.

V případě prokázání viny může EK za porušení pravidel EU udělit firmám pokutu až do deseti procent jejich globálních tržeb. Dohodu o cenách při prodeji optických mechanik šetří i americký regulátor. Ten již loni obvinil z porušení zákona společný podnik firem Hitachi a LG Electronic. Úřad rovněž vyšetřoval firmy Toshiba a Sony.

Optické mechaniky čtou nebo zapisují data na CD a DVD. Hlavními kupci optických mechanik jsou firmy Dell, Microsoft či Hewlett-Packard, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám