Hlavní obsah

Nejvíce v květnu zrychlil internet přes telefonní kabely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V květnu nejvíce zrychlilo internetové připojení přes telefonní kabely a technologii DSL. Proti dubnu se jeho průměrná rychlost zvýšila o 12 procent na 8,2 Mbit/s. Konkurenční kabelový internet naopak o pět procent zpomalil. Vyplývá to z měření serveru DSL.cz.

Foto: Profimedia.cz

Článek

DSL zrychlilo zejména díky pokračujícímu přechodu zákazníků od klasického ADSL k rychlejší variantě VDSL. Technologie VDSL dosahuje rychlosti 42 Mb/s v příchozím (download) a až 16 Mb/s v odchozím (upload) směru. Ale to pouze v laboratorních podmínkách, v praxi jsou rychlosti jiné.

Koncovým zákazníkům umožní VDSL připojení o rychlosti až 25 Mb/s pro download a 2 Mb/s pro upload. V České republice ji ale nemohou využít všichni. Na rozdíl od ADSL totiž klade novinka větší důraz na vzdálenost od ústředny, využít ji tedy budou moci pouze uživatelé vzdálení maximálně 1,3 km. Standard ADSL přitom byl dostupný i ve vzdálenosti 4,3 km. Přesto by na technologii VDSL měla dosáhnout zhruba polovina uživatelů.

Zatímco průměrná rychlost VDSL byla v květnu 10,6 Mbit/s, u ADSL se museli uživatelé spokojit se 4,7 Mbit/s. U obou variant od O2 však platilo, že se zákazníci dostali jen na zhruba 60 procent deklarované maximální rychlosti.

Kabelový a mobilní internet zpomalil

Kabelový internet reprezentovaný největší sítí UPC v květnu zpomalil o pět procent na 18,2 Mbit/s. Připojení po optických kabelech naopak zrychlilo o jedno procento na 22,7 Mbit/s.

Mobilní internet zaznamenal minulý měsíc pokles dosahovaných rychlostí o dvě procenta na 1,8 Mbit/s. Internet 3G v sítích Vodafonu i Telefóniky ale rostl shodně o čtyři procenta na 3,4 respektive 2,4 Mbit/s. Nejrychlejší T-Mobile zpomalil o jedno procento na 3,9 Mbit/s.

Rychlost bezdrátového připojení Wi-Fi se v jednotlivých sítích pohybovala od 2,6 do 10,7 Mbit/s. Optické sítě pak nabízely od 14,6 do 28,7 Mbit/s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám