Hlavní obsah

YouTube podle soudu zodpovídá za obsah, který dodají uživatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zemský soud v Hamburku vynesl v pátek průlomový verdikt, podle kterého je internetový server YouTube zodpovědný za nelegální obsah, který na něj uživatelé umístí. Až doposud byl přitom za videa nahraná na server zodpovědný vždy konkrétní uživatel. Verdiktem soud vyhověl stížnosti autorského svazu GEMA.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle rozhodnutí soudu tak musí od nynějška společnost Google, která server YouTube provozuje, začít používat speciální filtry pro vyhledávání závadného obsahu a automaticky jej začít blokovat. Rozhodnutí se vztahuje pouze na Německo, ale dotkne se logicky uživatelů po celém světě.

Experti už dříve upozornili, že pokud se soud postaví na stranu autorského svazu, může to pro YouTube znamenat tvrdou ránu. V ohrožení by prý mohly být miliony videoklipů, které jsou na YouTube umístěny.

Německá agentura dapd uvedla, že soud se ve většině bodů postavil na stranu svazu GEMA. Ten zastupuje asi 60 000 textařů a hudebníků z celého Německa. Svaz postavil YouTube před soud za 12 hudebních videoklipů, které se dočasně objevily na YouTube a za které prý nebyly řádně zaplaceny poplatky k autorským právům.

Za obsah odpovídají uživatelé, tvrdí YouTube

YouTube tvrdí, že za obsah, který na jeho web umístí uživatelé, nenese žádnou právní odpovědnost. Aktivitu na svém webu sice kontroluje, činí tak ale nahodile. Pokud zjistí závadný obsah, prý jej odstraňuje. Zatím není jasné, zda se majitel YouTube proti rozhodnutí soudu odvolá. Žalobu na YouTube v roce 2010 podal svaz GEMA a další subjekty, které vlastní práva k některým hudebním dílům.

Rozhodnutí soudu pravděpodobně otestuje, zda je možné on-line služby jako je YouTube nutit i ke sledování videoklipů. Respektive zda lze čekat, zda budou mít tyto weby povinnost zjišťovat, zda obsah chráněný autorskými právy na nich byl umístěn v souladu se zákonem. Otázkou také zůstává, zda se po úspěchu v Německu nerozhoří soudní pře mezi provozovateli serverů a ochránci autorských práv i v dalších státech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám