Hlavní obsah

Prodej počítačů vzrostl v prvním čtvrtletí letošního roku o 1,9 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodávky osobních počítačů na trh po celém světě v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostly o 1,9 procenta na 89 miliónů. Růst podpořila poptávka v Evropě, na Blízkém východě a v Africe. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila výzkumná společnost Gartner.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nad očekáváním byly hlavně dodávky počítačů pro firmy. Spotřebitelská poptávka se v různých zemích liší, dodal Gartner.

Dodávky do Evropy, Afriky a na Blízký východ stoupy meziročně o 6,7 procenta. Prodej v oblasti Asie a Tichomoří se zvýšil jen o dvě procenta, mimo jiné kvůli tomu, že Čína přestala poskytovat finanční podpory obyvatelům venkovských oblastí na nákup osobních počítačů a Indie odložila projekt laptopů zdarma pro studenty.

Ve Spojených státech se prodalo 15,5 miliónu počítačů, o 3,5 procenta méně než loni. Pokles byl však nižší, než se čekalo, Gartner počítal se snížením dodávek až o 6,1 procenta. Prodej v Latinské Americe klesl o 3,2 procenta.

Pozici světové jedničky si udržel Hewlett-Packard, jehož dodávky stouply o 3,5 procenta a podíl na trhu činil 17,2 procenta. Nejsilnější růst dodávek pak zaznamenala čínská firma Lenovo, a o to 28,1 procenta. Podíl Lenova na trhu činil 13,1 procenta a patří mu tak druhá příčka. Mezi pět největších výrobců patří rovněž firmy Dell, Acer a AsusTek Computer, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám