Hlavní obsah

Počet registrací evropských domén na konci loňska stoupl na 3,51 miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet registrací evropských domén .eu v loňském čtvrtém čtvrtletí vzrostl nejvýrazněji za poslední dva roky. Počet doménových jmen stoupl proti předchozímu čtvrtletí o tři procenta a meziročně o 5,5 procenta na 3,51 miliónu. Uvedlo to správcovské sdružení EURid.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Registrací proti předcházejícímu čtvrtletí přibylo ve 23 z 27 členských států Evropské unie. Nejvýraznější byl růst na Maltě, kde se počet domén .eu zvýšil o 8,6 procenta, a dále v Rakousku a ve Francii. Více než desetiprocentní meziroční nárůst vykázalo Česko, Bulharsko, Estonsko, Francie, Litva, Maďarsko, Polsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko a Slovensko.

V roce 2011 bylo v doméně nejvyšší úrovně .eu obnoveno v průměru 82 procent registrovaných doménových jmen. "Velice mě těší, že se věrnost klientů ke koncovce .eu zvyšuje. Vysoký podíl obnovených doménových jmen v roce 2011 svědčí o tom, že koncoví uživatelé mají o prodlužování registrace svých doménových jmen .eu trvalý zájem," uvedl výkonný ředitel EURidu Marc Van Wesemael.

Internetová doména .eu patří mezi deset největších domén nejvyšší úrovně na světě. Funguje od roku 2005. Registraci doménových jmen .eu nabízí 850 registrátorů.

Českých domén je 900 tisíc

Co se českých domén týče, 13. února byla pokořena hranice 900 tisíc registrovaných webů s koncovkou .cz. „800tisící doménu jsme zaevidovali přesně 13. května loňského roku, tedy právě před osmi měsíci. I s ohledem na dlouhodobý trend je proto velice pravděpodobné, že jubilejní doménu zaevidujeme ještě letos. Měsíčně je zaregistrováno přibližně 10 tisíc domén,“ konstatoval Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC.

„Tento stav trvá už pomalu pět let, konkrétně od října 2007, kdy jsme začali naplno využívat náš vlastní registrační systém FRED,“ dodal s tím, že registrace internetové domény s pořadovým číslem 900 000 nemohla být naplánována lépe. 13. února to bylo totiž přesně 20 let od doby, kdy byl do Československa oficiálně zaveden internet. [celá zpráva]

První pokusy s připojením k celosvětové počítačové síti probíhaly už na konci roku 1991. Ještě předtím existovaly v ČSR sítě FidoNet, EUnet a EARN. Koncovku .cz Česká republika používá od roku 1995. Před rozpadem Československa v roce 1993 měly domény koncovku .cs.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám