Hlavní obsah

Policie zavřela největší server pro sdílení dat na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská policie dnes uzavřela tamní nejpopulárnější server pro sdílení souborů Ex.ua. Jeho majitele obvinila z nelegálního šíření softwaru, hudby a videa chráněného autorskými právy. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zákrok byl podle policie reakcí na stížnosti softwarových společností, například firem Microsoft a Adobe. Policie vyslechla 16 zaměstnanců společnosti Ex.ua. Neuvedla však, zda již v souvislosti s tímto případem někoho zadržela. Majitelům serveru podle ukrajinských zákonů hrozí až pět let vězení.

Server Ex.ua měl podle policie milióny uživatelů, kteří se většinou přihlašovali z Ukrajiny. Ukrajinské ministerstvo vnitra uvedlo, že policie zabavila řadu počítačů s daty o objemu kolem 6000 terabytů. Dodalo, že server byl řízen lotyšským občanem.

Zákrok ukrajinské policie přišel poté, co byl zavřen americký server Megaupload.com, který patří mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě. Americká justice jej nechala v druhé polovině ledna zablokovat kvůli tomu, že porušuje zákony o ochraně duševního vlastnictví. Provozovatelé služby prý svým počínáním způsobili majitelům autorských práv škodu za půl miliardy dolarů. [celá zpráva]

Nový Megaupload roste v Rusku

Zavření serveru Megaupload udělalo čáru přes rozpočet pirátům, kteří na internetu šíří nelegální kopie filmů a seriálů. Další servery se zalekly stíhání zaměstnanců Megauploadu a ze strachu začaly hromadně mazat autorsky chráněná díla.

Na chvíli to tedy mohlo vypadat, že nelegální sdílení dat on-line je na pokraji zániku, alespoň v té formě, v jaké jsme ho znali doposud. Několik dní se dokonce na některých tuzemských i zahraničních webech neobjevovaly nové ukradené kopie filmů a seriálů.

Nakonec piráti ale našli servery v Rusku, které jsou schopné utáhnout velký zájem uživatelů, a nelegální kopie dat na ně začali nahrávat snad ještě rychlejším tempem, než dříve na americký Megaupload. Provozovatelé služby MöeVideo si tak mohou mnout ruce, kolik peněz na reklamě vydělají při neustále se zvyšujícím počtu návštěvníků. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám