Hlavní obsah

Bill Gates stanul opět před soudem kvůli žalobě na Windows 95

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakladatel a bývalý šéf Microsoftu Bill Gates znovu stanul před soudem kvůli žalobě konkurenční společnosti Novell. Ta požaduje po americkém softwarovém gigantu jednu miliardu dolarů (téměř 19 miliard korun) za to, že ji Microsoft poškodil, když prosazoval na trhu svůj operační systém Windows 95.

Článek

Zástupci Novellu tvrdí, že Gates jejich firmu ošálil, aby si myslela, že Microsoft do svého nového operačního systému zakomponuje i textový editor WordPerfect, jehož výrobcem byl Novell. Microsoft si to ale pak rozmyslel, podle tvrzení Novellu proto, že se Gates bál, že je WordPerfect až příliš dobrý program.

Novell uvedl, že byl později nucen program WordPerfect prodat se ztrátou asi 1,2 miliardy dolarů (zhruba 22,6 miliardy Kč v dnešním kurzu).

Gates už v pondělí vypověděl, že se Microsoft snažil uvést Windows 95 na trh co nejdříve. Odstranil z něj ale prý technické prvky, které už nepodporovaly textový procesor konkurenta. Inženýři prý Gatese upozornili, že zmíněné prvky by mohly potenciálně nabourat celý systém.

Operační systém Windows 95 byl největší inovací, s jakou Microsoft do té doby přišel. Co se týče vzhledu a ovládání, byl to zcela nový systém, objevila se například plocha, jak ji znají milióny uživatelů dodnes, základem ale zůstal stejně jako dříve MS-DOS. Uvedení nových Windows na trh provázela v srpnu 1995 velkolepá reklamní kampaň, společnost si zaplatila jako reklamu i jedno vydání tradičního britského deníku The Times.

Po několika dílčích modifikacích Windows 95 přišel Microsoft po třech letech s výrazně inovovaným systémem. V jeho názvu se sice změnila pouze číslovka, z "pětadevadesátek" se staly "osmadevadesátky", hlavní změny se ale udály uvnitř - nejvýraznější novinkou bylo zabudování internetového prohlížeče Explorer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám