Hlavní obsah

Část tuzemských doménových serverů má slabé zabezpečení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibližně 1500 z celkem 32 400 tuzemských DNS serverů, které slouží k identifikaci internetových domén, má velmi nízkou úroveň zabezpečení. Uživatelé v případě útoku mohou přijít například o své přihlašovací údaje, e-maily či jiná citlivá data. Vyplývá to z analýzy doménového sdružení CZ.NIC a Bezpečnostní informační služby.

Foto: Profimedia.cz

Někteří uživatelé mohou kvůli slabému zabezpečení serverů přijít o důležitá data.

Článek

Systém DNS (Domain Name System) je jedním ze základních pilířů internetu. Slouží k překladu jmenných internetových adres, které používají uživatelé, na adresy číselné, kterým počítače rozumějí a jejichž pomocí dokážou zajistit zobrazování webových stránek. Příčinou slabého zabezpečení serverů je absence náhodných portů pro odchozí dotazy.

To útočníkovi umožňuje server úspěšně napadnout v řádu vteřin. CZ.NIC bude upozorňovat držitele dotčených domén na bezpečnostní rizika dopisem. Dotčené orgány státní správy budou kontaktovat experti BIS. "V těchto dnech odesíláme dopisy s upozorněním první skupině konkrétních držitelů domén, u nichž byla v rámci kampaně za větší bezpečnost domén .cz zjištěna nízká úroveň zabezpečení jimi využívaných DNS serverů. Riziko napadení výrazně sníží okamžitá aktualizace DNS serverů a jejich zabezpečení technologií DNSSEC," uvedl vedoucí bezpečnostního týmu v rámci CZ.NIC Martin Peterka.

Na základě dohody mezi ministerstvem vnitra provozuje správce národní domény .cz, sdružení CZ.NIC, od začátku ledna 2011 bezpečnostní tým CSIRT.CZ. Ten se jako národní tým podílí na řešení incidentů týkajících se kybernetické bezpečnosti v sítích provozovaných v České republice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám