Hlavní obsah

Nemocný Steve Jobs odhalil novou konkurenci pro Windows

• Aktualizováno
Novinky, mif

Společnost Apple v pondělí uspořádala World Wide Developer Conference (WWDC), na níž pravidelně představuje svoje novinky. Kromě zajímavých produktů ale celý svět očekával vystoupení nemocného ředitele firmy Steva Jobse, který má od ledna dlouhodobou dovolenou kvůli vážným zdravotním problémům.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Steve Jobs

Článek

Jobs vystoupil hned na úvod konference. „Dnes je nádherně, velmi děkuji, že jste přišli,“ pronesl šéf Applu k více než pěti tisícům návštěvníků. „Lístky jsme vyprodali za pouhé dvě hodiny. Prodali bychom jich více, ale kapacita sálu je bohužel omezená.“

„Dnes budeme hovořit o Mac OS X, iOS a iCloud,“ prozradil Jobs. Od posledního veřejného vystoupení v březnu v San Francisku, kdy byl odhalen iPad 2, se šéf Applu příliš nezměnil - lze tedy předpokládat, že jeho zdravotní stav se v posledních měsících nezhoršil.

V úvodu byl Jobs na pódiu jen pár minut, díky čemuž na něm nebyl jeho vážný zdravotní stav kromě pohublé vizáže prakticky jakkoliv poznat. Vystupoval rázně a sebejistě, za což si vysloužil na konci své prezentace mohutný aplaus publika vestoje.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Steve Jobs na konferenci WWDC 2011

Vedle nového počítačového systému Mac OS X, který bude konkurovat především Windows od Microsoftu, byla představena také nová verze mobilní platformy iOS pro chytré telefony, tablety a multimediální přehrávače.

Před koncem večera se na pódium vrátil po odpočinku Jobs a promluvil o nové bezplatné internetové platformě iCloud. „Chtěli jsme to udělat už před deseti lety, ale technicky to bylo možné až nyní,“ uvedl zakladatel Applu s tím, že nová služba umožní uživatelům uchovávat jejich kontakty, aplikace a veškerá další data na webu. Přistupovat k nim pak bude možné z jakéhokoliv přístroje.

Steve Jobs firmu Apple založil v roce 1976 a je pro ni dodnes důležitý. Řada lidí jej považuje za vizionáře, díky němuž firma slaví veškeré úspěchy. Na jeho zdravotní stav vždy velice citlivě reagují akcie firmy.

V souvislosti s rakovinou slinivky, ze které se Jobs úspěšně vyléčil, trpí několik posledních let hormonální nerovnováhou, která okrádala jeho tělo o důležité bílkoviny. Některá americká média na začátku roku přinesla zprávu, že nemoc je natolik vážná, že Jobsovi zbývá jen několik týdnů života. Šéf Applu tyto spekulace odmítl již před časem jakkoliv komentovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám