Hlavní obsah

Světový prodej počítačů klesl, lidé přecházejí k tabletům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

Celosvětový prodej osobních počítačů se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 1,1 procenta na 84,3 miliónu kusů. Zaznamenal tak první pokles od roku 2009. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů výzkumné společnosti Gartner. Důvodem může být mimo jiné přechod uživatelů od osobních počítačů k tabletům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle výzkumné firmy IDC, která používá odlišnou metodiku výpočtů, se prodej snížil dokonce o 3,2 procenta na 80,6 miliónu kusů.

Společnost Gartner rovněž předpověděla, že v celém letošním roce prodej osobních počítačů stoupne o 10,5 procenta na 388 miliónů kusů. V listopadové prognóze přitom počítala s nárůstem o 15,9 procenta.

"Ačkoli je první čtvrtletí z hlediska prodeje osobních počítačů tradičně slabé, tyto výsledky naznačují možný útlum, ne pouze obvyklé sezónní zpomalení," uvedla společnost Gartner.

Podniková poptávka po počítačích byla podle společnosti Gartner mnohem silnější, protože firmy nahrazují staré počítače novými. Gartner předpokládá, že silná podniková poptávka pravděpodobně potrvá ještě rok, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám