Hlavní obsah

Internet přes pevnou linku bude v Česku až dvakrát rychlejší

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V současnosti se lidé v České republice mohou k internetu připojovat přes pevnou linku rychlostí až 16 Mb/s. Ještě v průběhu tohoto roku by ale nabídka rychlostí měla vzrůst téměř dvojnásobně. Novinkám to potvrdily dva důvěryhodné zdroje obeznámené se situací mezi tuzemskými operátory.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zrychlení internetu by měla umožnit technologie Vdsl, která nahradí současný standart Adsl. Novinka dosahuje v laboratorních podmínkách teoretické rychlosti 42 Mb/s v příchozím (download) a až 16 Mb/s v odchozím (upload) směru.

To v praxi znamená, že koncový zákazník by měl reálně dosáhnout na rychlost až 25 Mb/s pro download a 2 Mb/s pro upload. K dosažení těchto rychlostí ale bude potřeba zakoupit speciální modem, který bude technologii Vdsl podporovat.

Technologii Vdsl nebudou moci využít všichni zákazníci v České republice. Na rozdíl od Adsl totiž klade novinka větší důraz na vzdálenost od ústředny, využít jí tedy budou moci pouze lidé vzdálení maximálně 1,3 km. Standart Adsl přitom byl dostupný i ve vzdálenosti 4,3 km. Přesto by na technologii Vdsl měla dosáhnout zhruba polovina uživatelů.

Vdsl v Česku ještě letos

„Co se týče Vdsl technologie, její nasazení skutečně plánujeme. Požadavky našich zákazníků na rychlost připojení postupně rostou v závislosti na obsahu, který je dostupný na internetu. Zákazníci se tedy budou moci těšit na rychlejší internet. Přesné datum uvedení, ceny a další podrobnosti budeme postupně včas oznamovat,“ řekla Novinkám Blanka Vokounová z Telefóniky O2.

Kdy přesně bude internetové připojení Vdsl k dispozici, zatím není známo. Podle informací Novinek by se však v nabídce operátorů mělo objevit ještě před letošním podzimem. Kromě O2 by měli Vdsl přípojky nabízet také další poskytovatelé, jako je například T-Mobile nebo GTS Novera.

Jisté zatím také není, za jakou cenu budou operátoři Vdsl připojení nabízet. Cena současného Adsl připojení s rychlostí 16 Mb/s v příchozím a 0,5 Mb/s v odchozím směru se pohybuje mezi 700 a 1000 Kč. Podle údajů Českého statistického úřadu může technologii Adsl v Česku využívat zhruba 2,6 miliónu lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám