Hlavní obsah

Sony se chce stát dvojkou na trhu tabletů, žádný zatím ale nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský výrobce spotřební elektroniky Sony má v úmyslu stát se do příštího roku na prudce rostoucím trhu počítačových tabletů světovou dvojkou za firmou Apple a jejím produktem iPad. Na největším veletrhu spotřební a výpočetní techniky Consumer Electronics Show (CES) však společnost ke zklamání analytiků žádný tablet nepředvedla.

Foto: Profimedia.cz

Sony

Článek

Sony v některých oblastech špičkové elektroniky podle analytiků zaostává. Na CES z předvedených tabletů zaujaly experty zejména produkty Galaxy Tab od jihokorejského koncernu Samsung a PlayBook od kanadské Research in Motion.

Šéf počítačové divize Sony Kunimasa Suzuki však prohlásil, že jeho firma chce ztrátu rychle dohnat. "Je jasné, že iPad je na trhu tabletů králem. Kdo ale bude druhý a kdo třetí? Zaměřujeme se právě na to. Rádi bychom se stali do roka číslem dvě," řekl Suzuki.

Generální ředitel Sony Howard Stringer v Las Vegas sdělil, že jeho firma zatím vyčkává a zvažuje, zda by její tablet neměl disponovat možností trojrozměrného obrazu. "Jestliže to budeme chtít odlišit od ostatních, předvedeme to zítra, nebo počkáme, dokud to opravdu neodlišíme?" řekl.

Sony to nebude mít jednoduché

Podle analytiků však bude pro Sony obtížné dostat se na trhu tabletů do roku 2012 na druhé místo, jestliže na letošním CES nic neukázala.

"Nové tablety už od loňska předvedla řada elektronických výrobců a bude mimořádně obtížné přijít s produktem, který se bude od ostatních lišit a sebere podíl na trhu Applu, který je daleko vpředu," řekl agentuře Reuters analytik firmy T.I.W. Takao Hattori. "Pokud má Sony přitáhnout zákazníky, bude muset přijít se zcela nečekanými prvky," dodal.

Tablety jsou malé počítače s dotykovým displejem, pomocí kterého se celé zařízení ovládá. Nenaleznete u nich tedy žádnou klávesnici. K internetu se připojíte prostřednictvím bezdrátových WiFi sítí nebo díky podpoře mobilního internetu 3G.

Nejpopulárnějším tabletem současnosti je iPad od Applu. Ohrozit jeho dominantní pozici se svými vlastními modely snaží společnosti Dell, Hewlett-Packard, Samsung, Asus i Toshiba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám