Hlavní obsah

Prodej počítačových tabletů v následujících letech raketově poroste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětové tržby z prodeje počítačových tabletů, jako je iPad, by se mohly do konce roku 2014 téměř ztrojnásobit. Výzkumná společnost Yankee Group očekává, že tržby se zvýší na 46 miliard USD (868,8 miliardy Kč) z 16 miliard v roce 2010. Prodej tabletů tak poroste mnohem rychleji než prodej televizorů s vysokým rozlišením, kapesních herních konzol nebo dokonce přehrávačů hudby MP3.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Apple iPad

Článek

Popularitu počítačových tabletů rozpoutal iPad od Applu, o který je zájem především díky jeho atraktivnímu vzhledu a všestranné využitelnosti. Přístroj je velice rychlý a snadno ovladatelný přes prostornou obrazovku s vysokým rozlišením.

K internetu se připojíte prostřednictvím bezdrátových WiFi sítí. U vyššího modelu si webové stránky můžete prohlížet kdekoliv na cestách díky mobilnímu internetu 3G. Na baterii vydrží iPad pracovat nepřetržitě deset hodin. V průběhu roku své vlastní tablety představily také společnosti Dell, Hewlett-Packard, Asus a Toshiba.

iPad je v současnosti jedničkou na trhu tabletů. Ve světě stojí od  499 USD do 829 USD (9500 Kč až 15 650 Kč). Podle odhadů by průměrná cena tabletu měla v roce 2015 činit 237 dolarů (4500 Kč), to je méně než polovina průměrné ceny z loňského roku, která činila 645 dolarů, tedy 12 200 korun.

Severní Amerika má nyní na celkových tržbách podíl 37 procent. Do konce roku 2014 její podíl klesne na 17 procent, protože se zvýší poptávka v Asii.

Polepší si také e-booky

Yankee rovněž očekává, že trh s elektronickými čtečkami, jako je Kindle firmy Amazon, stoupne na osm miliard USD z loňských dvou miliard USD. Yankee považuje elektronické čtečky za zvláštní kategorii a nezahrnuje je mezi tablety. Průměrná cena čteček má klesnout ve 2014 na 113 USD z loňských 170 USD.

Yankee zveřejnila odhad před oficiálním zahájením mezinárodního veletrhu spotřební elektroniky Consumer Electronics Show (CES). Očekává se, že tablety se stanou jedním z hlavních témat letošního veletrhu, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám