Hlavní obsah

Americká komise schválila mírnější pravidla pro "otevřený internet"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Federální komise pro komunikace (FCC) v úterý těsnou většinou schválila kompromisní pravidla pro provoz na internetu. Pravidla pro "otevřený internet" sice zakazují operátorům diskriminovat a blokovat přenosy různých poskytovatelů obsahu, umožňují však vlastníkům telekomunikačních sítí "rozumnou" regulaci provozu a v určitých případech i účtování poplatků za užívání sítí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Komise schválila nová pravidla poměrem 3:2 poté, co plán předsedy FCC Julia Genachowského podpořili dva další členové Demokratické strany. Dva republikáni v komisi označili Genachowského návrhy za zbytečnou regulaci, která navíc odporuje výsledkům dosavadních soudních pří. Pravidla se zřejmě dostanou pod drobnohled nového Kongresu, v němž budou na rozdíl od minulých let dominovat republikáni.

Pravidla chtějí dosáhnout rovnováhy mezi zájmy provozovatelů telekomunikačních a kabelových sítí jako Verizon či Comcast, poskytovatelů internetových služeb a obsahů jako Google, Microsoft nebo Yahoo, a zájmy spotřebitelů. Šlo o to, jak daleko zajde aplikace kontroverzního principu takzvané "síťové neutrality". Ten předpokládá stejný a prakticky bezplatný přístup na internet pro všechny bez ohledu na rozsah služby a zájmy vlastníka sítě.

Příliš mírná pravidla 

Internetové firmy označují schválená pravidla regulace internetu za příliš mírná a poukazují na přísnější normy pro telefonní sítě. Internetoví poskytovatelé mají zájem na co nejvolnějším přístupu do sítí bez ohledu na objem dat a bouří se proti omezování a zpoplatňování služeb. Provozovatelé sítí naopak poukazují na stále vyšší náročnost stále objemnějšího přenosu, který je nutí k různým formám jeho regulování. Kabelovým televizím jako Comcast, které jsou předními vlastníky vysokorychlostního internetu, navíc hrozí těžká konkurence firem Microsoft, Google a Amazon.com, které chtějí dodávat své služby přenosu obrazu a zvuku přes jejich sítě.

Někteří analytici považují podle agentury Reuters za možné, že nová pravidla napadnou vlastníci sítí u soudů jako neoprávněné vměšování státu do správy jejich majetku. Schopnost FCC regulovat internet je pochybná od dubna, kdy odvolací soud dal za pravdu společnosti Comcast a rozhodl, že komise nemá žádnou pravomoc bránit firmě v selektivním blokování širokopásmového přenosu. Činitelé FCC slibují, že přijdou s novými právními argumenty.

Odpůrce regulace internetu v komisi Robert McDowell je přesvědčen, že soudy schválené předpisy nakonec smetou ze stolu a výsledkem bude jen škoda. "Inovaci nahradí soudní spory. Místo investování do zítřejších technologií se vzácný kapitál přesune do poplatků právníkům," řekl McDowell.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám