Hlavní obsah

ČR a Slovensko jsou významným zdrojem IT služeb pro zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika a Slovensko jsou i pro rok 2010/11 v nejvyšší třicítce žebříčku zemí IT a podnikových služeb pro zahraničí, který sestavuje firma Gartner. Agentura přitom ze seznamu vyřadila osm zemí a nahradila je jinými. Seznam zemí s aktivitami, po nichž je poptávka ve světě, Gartner sestavuje na základě deseti kritérií.

Foto: Profimedia.cz

Poptávka po programátorech a IT odbornících vzrostla, stejně jako počet uchazečů o práci v těchto oborech.

Článek

Za posledních 12 měsíců Gartner zaznamenal viditelné úsilí mnoha států posílit svou pozici jako lokalitu IT a podnikových služeb pro zahraniční zadavatele. Rozvíjející se státy se často na tyto služby spoléhají jako na nástroj svého hospodářského růstu, když se ekonomika jejich obchodních partnerů dostala z recese a váhavě roste.

Výsledkem je, že se v letošním seznamu Top 30 objevilo osm nových států. Nováčky jsou Bangladéš, Bulharsko, Kolumbie, Mauricius a Peru. Trojice Panama, Srí Lanka a Turecko se do seznamu vrátila. "Letošní nejvyšší třicítka států jsou výhradně mladé ekonomiky," uvedl viceprezident průzkumu v Gartneru Ian Marriott. Podotkl, že se tempo změn ve vyspělých zemích zpomalilo, proto se agentura zaměřila na lokality, které ještě rostou a rozvíjejí se.

Z letošního seznamu Top 30 vypadlo sedm rozvinutých trhů a Uruguay. Z vyspělých zemí to byly Austrálie, Irsko, Izrael, Kanada, Nový Zéland, Singapur a Španělsko. Stále by se ale měly považovat za důležitý zdroj služeb pro blízké zahraniční lokality. Uruguay si za poslední rok nevedla hůře, jiné trhy ale vykázaly dynamičtější pokrok.

Mezi hodnocenými kritérii jsou například vládní podpora, jazyková vybavenost, pracovní síla, infrastruktura, vzdělávací systém, náklady, politické a ekonomické prostředí či kulturní kompatibilita. Gartner je porovnává pětibodovou stupnicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám