Hlavní obsah

EU přispěje na rozvoj informačních technologií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika by mohla v letech 2004 až 2006 získat z fondů Evropské unie více než 20 milionů eur, tedy asi 640 miliónů korun, na podporu rozvoje informačních a komunikačních technologií (IT). Sdělila to Věra Jourová z ministerstva pro místní rozvoj.

Článek

Peníze by podle ní měly pomoci při zpřístupňování vysokorychlostního internetu, budování veřejných informačních středisek v problematických regionech, elektronické komunikaci státní správy a jejích úřadů nebo prohloubení počítačové gramotnosti.

Peníze by mohl stát získat v rámci Společného regionálního operačního programu na podporu rozvoje informační společnosti. Jedním z hlavních problémů při získávání peněz na jednotlivé projekty bude jejich spolufinancování, protože dotace ze strukturálních fondů nebudou krýt náklady stoprocentně.

Řešením by mohlo být zapojení soukromého sektoru do přípravy a uskutečnění projektů. V takovém případě dodají soukromé firmy potřebný finanční základ a pomohou i s dodáním technologií.

"Po zavedení a zpřístupnění širokopásmového internetu a zajištění komunikace úřadů v regionech i obcích EU se výrazně zvýšil příliv investorů a vzdělané pracovní síly do těchto oblastí," uvedl Jiří Hromadník z Cisco Systems Czech Republic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám