Hlavní obsah

Úřady obvinily manažera Applu z přijímání úplatků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cuzpertio

Americké federální úřady obvinily jednoho z manažerů technologické společnosti Apple z přijímání úplatků od šesti asijských dodavatelů příslušenství k telefonům iPhone a přehrávačům iPod. Globální nákupní manažer Paul Shin Devine údajně těmto firmám vyzrazoval za peníze důvěrné firemní informace. Na Devina podala občanskou žalobu i jeho společnost.

Foto: Profimedia.cz

Manažer byl obviněn z braní úplatků od asijských dodavatelů.

Článek

Devina během týdne obvinila v Kalifornii federální velká porota ve 23 bodech obžaloby, v nichž vedle přijímání úplatků figuruje například praní špinavých peněz nebo zločinné spolčení, uvádí se podle agentur v soudních dokumentech. Devine byl zatčen v pátek a objevil se týž den před soudem, kauci však soudce nestanovil a manažer je nyní ve vazbě.

Devine podle žaloby přijal za poskytnutí důvěrných informací během několika let více než milión dolarů (19,5 miliónu Kč). Dodavatelé z Jižní Koreje, Číny, Tchaj-wanu a Singapuru, které dokumenty nejmenovaly, údajně získané informace využili ke sjednání výhodných kontraktů s Applem. Manažerovým komplicem byl v této činnosti podle zjištění FBI a federální daňové služby IRS singapurský občan Andrew Ang.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám