Hlavní obsah

Šestnáctiletý majitel pirátského webu z Liberce je podezřelý z miliónových škod

– Liberec

Jedna z největších českých pirátských stránek umožňujících on-line sledování filmů, zaznamenala před svým zablokováním přes pět miliónů zhlédnutí. Z provozování webu, a tím způsobení mnohamilionové škody, je podezřelý šestnáctiletý hoch. Web byl proto minulý týden zablokován. Policie případ vyšetřuje pro podezření z porušení autorského práva.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Mladík se podobné činnosti věnoval již delší dobu. "Několikrát jsme ho vyzývali, aby svou činnost ukončil. Na maily však nereagoval, ignoroval nás a měl zřejmě pocit, že se mu nemůže nic stát. Abychom zastavili jeho pirátskou činnost, podali jsme na něj trestní oznámení," vysvětlila ředitelka Česká protipirátská unie Markéta Prchalová.

Mladík již dříve jeden pirátský web provozoval, jeho činnost však na výzvu ČPU ukončil. Založil však nový. "Byl zaregistrovaný anonymně, takže si asi myslel, že na nás vyzrál. My jsme původně nevěděli, že jde o toho samého člověka, ale postupně jsme shromáždili dostatek důkazů," podotkla Prchalová.

Na stránce, ze které šlo filmy stahovat i je přímo na ní sledovat on-line, se nacházelo asi 11 000 filmů a seriálů. "Celkem tam bylo asi pět miliónů zhlédnutí, takže i kdybychom počítali korunu za jedno, tak je ta způsobená škoda obrovská," sdělila Prchalová. Mladíkova motivace prý byla finanční, svou činností si vydělal několik desítek tisíc korun.

Policie se zatím nechce k celému případu příliš vyjadřovat. "Vyšetřování stále probíhá, takže nyní nebudeme podávat k této věci žádné informace," řekla mluvčí liberecké policie Ivana Baláková. Jak však v pátek uvedla televize Nova, hrozí mladíkovi vězení a musel by případě prokázání viny zřejmě také uhradit vzniklou škodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám