Hlavní obsah

Experti varují: Lidé často ani nevědí, že mají zavirovaný počítač

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizovanost kybernetických zločinců stále roste. Například tvůrci škodlivého softwaru jen zřídka sami spouštějí nějaké útoky. Místo toho prodávají celé sítě napadených počítačů zájemcům na černém trhu. Uživatelé tak zprvu často ani nevědí, že byl jejich počítač nakažen. Dokládá to studie společnosti Microsoft, která vychází ze sledování více než 500 miliónů počítačů po celém světě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Profesionalizace internetového zločinu je problém, kterému čelí všichni uživatelé počítačů bez ohledu na operační systém nebo používaný prohlížeč,“ varoval Lukáš Křovák z Microsoftu.

Podle něj je pro zajištění bezpečnosti nutné používat ověřený bezpečnostní software a hlavně pravidelně instalovat všechny dostupné aktualizace operačního systému i používaných aplikací.

Kybernetická kriminalita se nevyhýbá ani ČR

Kybernetičtí zločinci se vyskytují i v naší republice. Podle analýzy totiž z ČR odchází do světa více než procento nevyžádané pošty. Prvenství patří Spojeným státům, ve kterých má původ 27 procent odhaleného spamu.

Navíc přibližně půl procenta všech tuzemských webových serverů obsahuje odkazy na škodlivý software, který se na ně dostává například prostřednictvím výměnné reklamy.

Stále častěji je cílem internetových pirátů finanční zisk. Za poslední půlrok výrazně stoupl počet tzv. nigerijských podvodů. V nich odesílatel slibuje podíl na penězích uložených v bance, pro jejich získání je ale nutné zaslat určitou částku na odesílatelem specifikovaný účet.

Na internetu se také objevil nový typ vyděračského viru, který nabízí napadenému uživateli, že zmizí, pokud zaplatí poplatek. Nejprve ovšem virus zveřejní historii brouzdání z infikovaného PC a zašifruje uložené dokumenty. [celá zpráva]

Největší hrozbou v ČR je červ Conficker

Nejrozšířenější hrozbou v Česku je červ Conficker (4,82 %). Pomyslnou druhou příčku získal s 3,97 % adware WhenUSave. Tato hrozba dokáže vykrádat citlivá data z infikovaného počítače.

Mezi škodlivé kódy s největším počtem zaznamenaných infiltrací patřil v březnu také trojský kůň Bredolab. Tento škodlivý kód se sám umisťuje do běžících procesů v počítači a snaží se vypnout bezpečnostní programy operačního systému, takže uživatel o něm nemusí vůbec vědět.

Bredolab je schopný se sám kopírovat do systémových souborů a spouštět se při každém zapnutí počítače. Zároveň tento virus komunikuje se vzdáleným serverem prostřednictvím HTTP. Pokud je tedy tento trojský kůň v systému, jeho hlavní úlohou je stahovat do infikovaného počítače další škodlivé programy.

Objem nevyžádané pošty letos naroste téměř o polovinu

Nevyžádaná pošta každý den plní e-mailové schránky lidí po celém světě. Každý den koluje internetem 150 miliard takových zpráv. Během letošního roku by se navíc množství rozesílaného spamu mělo ještě dramaticky zvýšit, a to až o 40 procent.

Množství nevyžádané pošty podle bezpečnostního experta společnosti Cisco Petra Růžičky bezprostředně souvisí s rozvojem rychlého internetového připojení ve světě. Spam se totiž stále více začíná ve velkém rozesílat z rozvojových zemí jako je Indie, Brazílie nebo Vietnam. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám