Hlavní obsah

V Česku bylo od začátku roku zablokováno 150 škodlivých webových stránek

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správce českých internetových domén CZ.NIC zablokoval již 150 domén s koncovkou .CZ. Všechny tyto webové stránky byly prý odstaveny kvůli tomu, že jejich používání sloužilo k šíření škodlivého softwaru a k phishingovým útokům.

Foto: Novinky

Článek

Škodlivé domény zablokoval bezpečnostní tým CZ.NIC-CSIRT s cílem minimalizovat rizika možného ohrožení národní či mezinárodní počítačové bezpečnosti a přispět k eliminaci škodlivého obsahu v doménovém prostoru v České republice.

"CZ.NIC-CSIRT funguje déle než rok, od ledna 2010 má ale nově právo blokovat domény se závadným obsahem. Všech 150 domén bylo odstaveno během čtyř dnů, v jejichž průběhu se útočníci zaměřili na zneužívání domén v zóně .CZ,“ uvedl Martin Peterka, provozní ředitel sdružení CZ.NIC.

Tým je oprávněn prokazatelně škodlivé domény blokovat až po dobu jednoho měsíce, a to i opakovaně. "Domény je možné opět aktivovat poté, co z nich jejich provozovatel odstraní závadný obsah,“ dodal Peterka.

CZ.NIC-CSIRT je součástí bezpečnostní sítě, do níž jsou zapojeny podobné bezpečnostní skupiny, které existují jak na úrovni správců registrů domén, tak například bank, provozovatelů internetového připojení, výrobců hardware nebo univerzit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám