Hlavní obsah

Zájem o registraci evropských domén dramaticky klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem o registraci internetových domén s koncovkou .eu letos opadá. Proti loňsku si novou doménu zaregistrovalo zhruba 70 000 zájemců, což je o tři čtvrtiny méně než loni. Celkově sdružení EURid v současnosti eviduje 3,065 miliónu registrovaných domén .eu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Češi si za poslední rok zaregistrovali zhruba 13 000 evropských domén. S celkovým počtem 90 070 registrací jim mezi unijními zeměmi patří osmé místo. Nejvíce registrovaných domén, celkem 935 600, připadá na Němce, následuje Nizozemsko s 425 800 registrací a Velká Británie s 322 200 doménami.

Oživení zájmu si EURid slibuje od možnosti zaregistrovat si domény s koncovkou .eu včetně diakritiky. Registrace mají začít tento čtvrtek. Obyvatelé členských zemí EU si tak budou moci zaregistrovat domény ve všech evropských jazycích, tedy včetně dlouhých a přehlasovaných samohlásek, háčků nebo řeckých znaků. Někteří tuzemští registrátoři již začali na evropské domény s diakritikou nabízet předregistrace, které využily stovky zájemců.

"Předpokládáme nízký zájem o domény s diakritikou mezi uživateli internetu i společnostmi, a proto se nyní věnujeme aktuálnějším projektům. Pokud přesto zaznamenáme rostoucí zájem o domény s diakritickými znaménky, jsme schopni našim zákazníkům nabídnout IDN ve velmi krátké době," uvedl výkonný ředitel Ignum Marek Erneker.

V Česku je velký zájem o domény s diakritikou

Jen za prvních 24 hodin spuštění předregistrace evropských domén s diakritikou zaznamenala společnost Zoner rekordní počet 1 800 úspěšně registrovaných domén. To znamená, že v průměru se registrovala každou minutu jedna doména.

„Tak obrovský zájem jsme nečekali. Je to jasný důkaz toho, že po doménách s diakritikou je velká poptávka. Věřím, že i česká doména CZ nezůstane pozadu a český národ také brzy získá možnost registrovat CZ domény s diakritikou,“ komentoval zájem o domény s diakritikou ředitel internetové divize společnosti Zoner Petr Komárek.

Předregistraci evropských domén s háčky a čárkami nabízí několik tuzemských firem. Registrovat a používat je bude oficiálně možné od 10. prosince. O možnosti registrace domén s háčky, čárkami a kroužky několikrát uvažovalo i sdružení CZ.NIC, opakovaně ale rozhodlo, že je zavádět nebude. Důvodem byl malý zájem firem i koncových uživatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám