Hlavní obsah

Spamer - rekordman dostal pokutu 15 miliónů dolarů

Novinky, Tomáš Reiner, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizátor rozsáhlé mezinárodní sítě, která do e-mailových schránek rozesílala nevyžádanou poštu, tzv. spam, dostal u soudu v USA pokutu přes 15 miliónů dolarů. Ve středu o tom informovala stanice BBC.

Foto: Novinky

Reklama na léky tvoří drtivou většinu spamu.

Článek

Novozélanďan Lance Atkinson a jeho americký společník Jody Smith odeslali miliardy zpráv propagujících léky a přípravky na hubnutí, které měly být verzí léků a přípravků s licencí v USA. Zboží se ale dováželo z Indie a nemělo schválení od úřadů.

Podle amerických úřadů gang známý jako HerbalKing použil klamavou reklamu a inzeroval potenciálně nebezpečný artikl. Navíc prý nebyly dostatečně chráněné platby zákazníků. Prodejci tvrdili, že transakce zajišťuje bezpečnostní technologie SSL, což nebyla pravda.

Pokutě čtyř miliónů dolarů čelí také tři firmy napojené na Smithe. Jemu samotnému byl zastaven veškerý majetek a hrozí mu pět let mřížemi. Proces s ním začne ještě tento měsíc.

Atkinson musí "pouze" zaplatit 15,5 miliónu, až se dostane do Spojených států. BBC upozornila, že ale stále ještě nezaplatil pokutu 2,2 miliónu USD, kterou za podobné porušení zákonů dostal před čtyřmi lety.

Novozélandské úřady tento měsíc potrestaly také Atkinsonova bratra Shanea a dalšího muže za kolektivní rozesílání nevyžádané pošty. Dvojice musí zaplatit pokutu téměř 112 000 dolarů.

Podle BBC se HerbalKing svého času podílel na celosvětovém spamu z celé jedné třetiny. Stanice doplnila, že až 94 procent veškeré elektronické pošty tvoří spam.

Spam existoval dříve než internet

Dávno před zrodem internetu dnešní podoby proběhla aféra, kterou lze označit za zrod spamových zpráv. V květnu 1978 odeslal obchodník Gary Thuerk příjemcům pošty v síti Arpanet zprávu s pozvánkou na promo akci nového počítače. Nevyžádaná pošta byla vlastně prvním spamem, ačkoli tento název se začal používat až o patnáct let později.

Teprve v roce 1993 přišel administrátor sítě Usenet Joel Furr s pojmem spam – nevyžádaná pošta. Furr se inspiroval svým oblíbeným seriálem Monty Python a skečem o mase v konzervách, na kterých si skupina Vikingů pochutnávala a opěvala ho: „Spam. Spam. Spam. Spam. Spam.“ Spam je obchodní značka konzervy s vepřovou šunkou. Název vznikl zkrácením slov sp(ice) a (h)am – koření a šunka.

Reklama

Výběr článků

Načítám