Hlavní obsah

Lidé o sobě v internetových profilech většinou nelžou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohuč (Německo)

Lidé, kteří se na internetu zapojili do sociálních sítí jako Facebook, ve svých internetových profilech o sobě uvádějí většinou pravdivé informace. Nesnaží se prý vylepšovat svůj obraz a vytvářet si umělou identitu. K tomuto zjištění podle agentury DPA dospěl tým psychologů z Univerzity Johanna Gutenberga z německé Mohuče. Spolu s americkými kolegy důkladně zkoumal 236 uživatelských profilů.

Foto: Profimedia.cz

Z profilu lze prý získat poměrně přesný obrázek o osobnosti uživatele.

Článek

"Výsledky nás samotné překvapily, protože odporují rozšířenému názoru, že internetové profily se používají k tomu, aby v nich člověk prezentoval svou představu o sobě. Ve skutečnosti ale zprostředkovávají velmi přesný obraz svého majitele," uvedl člen badatelského týmu Mitja Back z univerzitního institutu psychologie.

Vědci pomocí dotazníků zjišťovali vlastnosti majitelů profilů i jejich představy o tom, jací by rádi byli. Cizím lidem pak dali profily posoudit a nechali je popsat, jaký z nich získali o dotyčných dojem.

Odpovědi výzkumníci porovnali s informacemi od majitelů internetových profilů. "Ukazuje se, že spontánní dojem cizích hodnotitelů souhlasil se skutečnými vlastnostmi majitelů profilů a nebyl narušen sebeidealizujícím obrazem," uvedl tým v prohlášení.

Podle Backa se stejně jako v jiných věcech osobnost člověka odráží i v jeho internetovém profilu. Ten se k tomu díky velkému množství osobních informací hodí zvlášť dobře. Podle údajů univerzity využívá na světě sociální sítě ke komunikování a udržování kontaktů přes 700 miliónů lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám