Hlavní obsah

Nový mezinárodní standard usnadní domácnostem nákup síťových systémů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) schválila nový technologický standard G.hn pro vyspělé síťové systémy do domácností. Uživatelům zjednoduší výběr techniky při nákupu i její instalaci, a otevírá tak éru síťových systémů pro takzvaný chytrý domov.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) schválila nový technologický standard G.hn.

Článek

Dodavatelům služeb včetně televize s vysokým rozlišením HDTV a internetu IPTV se díky novému standardu sníží náklady. Výrobci elektroniky pak lehce napojí do sítě všechny typy domácí zábavy, automatické techniky a zabezpečovacích prvků.

Zařízení odpovídající standardu G.hn budou schopna pracovat s objemným multimediálním obsahem při rychlostech až do jednoho gigabitu za sekundu přes koaxiální kabely a běžné telefonní a elektrické linky. Proti současným technologiím to budou násobná množství dat.

"G.hn je technologie, která dá nové uplatnění kabelům, které už většina lidí doma má," uvedl ředitel oddělení telekomunikačních standardů ITU Malcolm Johnson. Experti předpovídají, že první sady čipů využívající G.hn budou k dispozici na začátku příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám