Hlavní obsah

Kybernetický útok ochromil servery v Jižní Koreji a Americe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravděpodobně kybernetický útok ochromil internetové stránky úřadů jihokorejské vlády, bank i webové portály. Oznámily to ve středu jihokorejské oficiální zdroje. Útok připomíná podobné útoky z poslední doby ve Spojených státech.

Foto: Profimedia.cz

Celý kybernetický útok podle nejmenovaného oficiálního činitele nesl znaky metod používaných běžně čínskými hackery.

Článek

V Jižní Koreji se zhroutily nebo měly problémy s připojením už od úterý především stránky prezidentského úřadu, ministerstva obrany, parlamentu, několika velkých bank a významného internetového portálu Naver.

Podle mluvčí agentury pro bezpečnost informací An Čong-un jsou útoky pravděpodobně spojeny s kolapsem webových stránek několika vládních agentur ve Spojených státech, ovšem vyšetřovatelé si stále nejsou jistí, kdo za útokem stojí.

První šetření ukázalo, že mnoho osobních počítačů napadl virus, který jim nařídil, aby ve stejné chvíli navštívily velké oficiální servery v Jižní Koreji a USA, a zahltily je tak. Těmto útokům se říká "denial of service" neboli "odmítnutí služby". Některé jihokorejské stránky zůstávaly nedostupné nebo nestabilní ještě v pondělí ráno.

Problémy se podle mluvčí An zatím neodrazily ve finančních škodách ani neunikly důvěrné státní či vojenské informace. Útok měl zřejmě za cíl stránky pouze ochromit.

V Americe útok začal už na Den nezávislosti

V USA neobvykle odolný počítačový útok začal 4. července na Den nezávislosti a přetrval až do nynějšího týdne, v některých případech trval ještě v úterý večer. Napadeny byly stránky ministerstva financí, tajných služeb, federální obchodní komise a ministerstva dopravy.

Podle amerických úřadů spolu útoky v Jižní Koreji a Spojených státech mohou souviset. Další podrobnosti o nich ale oficiální místa nechtěla podle agentury AP sdělovat. Varovala nicméně státní instituce, aby podnikly kroky ke zvýšení ochrany před takovými útoky.

Podle některých zdrojů několikadenní problémy napadených webových stránek v USA ukazují na to, že šlo o neobvykle dlouhý a promyšlený útok. Stránky ministerstva dopravy například zcela nefungovala dva dny. "Je to velmi divné. Obvykle se s něčím takovým člověk nesetká," řekl agentuře AP Ben Rushlo ze společnosti Keynote System, která sleduje provoz na internetu.

Útok přišel nejspíše ze zahraničí

Jihokorejská tisková agentura Jonhap napsala, že podle vyšetřovatelů některé z útoků na místní servery přišly ze zahraničí. Celý kybernetický útok podle nejmenovaného oficiálního činitele nesl znaky metod používaných běžně čínskými hackery.

Podobný útok se stal loni v létě během konfliktu mezi Ruskem a Gruzií. Stránky gruzínské vlády a tamních firem začaly čelit výrazně zvýšenému počtu současných požadavků, které se vyznačují útoky typu "odmítnutí služby". Moskva tehdy podíl na nich odmítla, podle nezávislých západních odborníků se na něm ale podílely tamní tajné služby, uvedla agentura AP.

Bílý dům v nedávné zprávě uvedl, že počítačová bezpečnost představuje z hlediska hospodářství a národní bezpečnosti jednu z největších výzev 21. století, a ministr obrany Robert Gates nedávno doporučil, aby Pentagon zvýšil počet svých počítačových expertů z nynějších 80 na 250.

Kvůli hackerům utrácí USA miliardy korun
Počítače FBI a dalších úřadů napadl tajemný virus
Počítače amerických strážců zákona z FBI a U.S. Marshals napadl na konci května zákeřný a zatím tajemný počítačový virus. Pro jistotu proto úřad odpojil své sítě od dalších napojení na sítě ministerstva spravedlnosti. Oba úřady shodně tvrdí, že neunikla žádná data, ale případ je teprve předmětem vyšetřování. [celá zpráva]
Hackeři našli způsob, jak narušit rozvod elektřiny v USA
Hackeři propašovali do systému, který ovládá distribuci elektrické energie ve Spojených státech, programy, které mohly vyvolat náhlé výpadky a přetížení sítě. Bývalí i současní představitelé americké vlády v oblasti bezpečnosti potvrdili deníku The Wallstreet Journal, že záškodnický software pocházel z Ruska, Číny a některých dalších států. [celá zpráva]
Počítačoví špióni ukradli data o amerických stíhačkách
Počítačoví špióni se opakovaně nabourali do nejnákladnějšího zbrojního programu Pentagonu. O možném úniku plánů programu Joint Strike Fighter za 300 miliard dolarů, v jehož rámci se počítá s unifikací letecké výzbroje všech složek americké armády, informoval v úterý deník The Wall Street Journal. [celá zpráva]
Hackeři ukradli tajná data o Obamově helikoptéře
Zatím neznámí internetoví útočníci se dostali ke kompletním tajným datům o americké prezidentské helikoptéře Marine One. Všechny údaje měly podle bezpečnostní agentury Tiversa, která monitoruje přenášená data přes výměnné sítě, putovat do Íránu. O úniku informoval na začátku března zahraniční server WPXI. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám