Hlavní obsah

Hackeři našli způsob, jak narušit rozvod elektřiny v USA

Novinky, Pavel Stöckl

Hackeři propašovali do systému, který ovládá distribuci elektrické energie ve Spojených státech, programy, které mohly vyvolat náhlé výpadky a přetížení sítě. Bývalí i současní představitelé americké vlády v oblasti bezpečnosti potvrdili deníku The Wallstreet Journal, že záškodnický software pocházel z Ruska, Číny a některých dalších států.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Útočníci zatím pouze škodlivé programy propašovali do sítě a neaktivovali je. Američtí experti však předpokládají, že by tyto spící "trojské koně" mohly být zneužity v případě mezinárodní krize nebo války. 

"Číňané se pokoušeli detailně zmapovat naši infrastrukturu, mimo jiné i síť rozvodu elektřiny. A Rusové dělali totéž," sdělil listu vysoce postavený agent tajné služby. Bývalý americký představitel z oblasti vnitřní bezpečnosti pak potvrdil, že cílem podobných kyber-útoků jsou celé Spojené státy, a ne výlučně nějaký jednotlivý americký stát, region nebo firma.

Počet útoků se rok od roku zvyšuje

Podobných průniků byla celá řada a rok od roku údajně jejich počet rychle roste. Zatímco v roce 2006 bylo v USA zaznamenáno přes 20 000 útoků, vloni to bylo již téměř 70 000 útoků. Většinou jde o akce jednotlivců, malé procento spadá do konkurenčního boje firem a s časem přibývají akce přičítané cizím vládám.

Novinkou z poslední doby je pak odhalení softwaru, který by mohl způsobit přetížení a výpadky jednotlivých součástí v rámci rozvodu elektrické energie. Takové výpadky mohou vyvolat chaos a narušit fungování všech závislých systémů. Dlužno dodat, že rozvodná síť USA bývá lokálně přetížena i běžným provozem a například Kalifornie se každé léto potýká s hrozbou výpadků proudu.

Ohroženy jsou i vodovody a kanalizace

Systémy zásobování elektřinou přitom údajně nebyly výlučným cílem, ale ohroženy byly i vodovody a kanalizace. "Pokud bychom se s nimi dostali do války, tak by to spustili," prohlásil představitel tajné služby. Ochrana sítí je údajně hlavním tématem připravované bezpečnostní zprávy administrativy Baracka Obamy, která má být zveřejněna příští týden.

Již minulý týden oznámili kanadští počítačoví experti, že odhalili obří špionážní operaci, v jejímž rámci neznání pachatelé pronikli do počítačů ve více než stovce zemí a ukradli z nich tajné materiály vládních úřadů i soukromých společností. Útok údajně pocházel z Číny, která to však rezolutně popřela. [Celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám