Hlavní obsah

Facebook spojil po 27 letech matku se ztraceným synem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Po 27 letech se díky internetové sociální síti Facebook setkala matka z Anglie se svým synem, kterého jeho otec unesl do Maďarska. Na Facebooku jej vystopovala její sestra. Uvedl to britský list The Times.

Foto: Profimedia.cz

Letos v březnu paní Wilsonová vyťukala jméno svého synovce do internetového vyhledávače a nemohla uvěřit svým očím, když na ni vykoukl jeho profil na Facebooku. Ilustrační foto.

Článek

V roce 1982 byl Avril Grubeové z Poole v hrabství Dorset po rozvodu s maďarským manželem svěřen do péče syn Gavin Paros. Otec však, ačkoliv měl pouze právo dítě navštěvovat, jej nelegálně odvezl do Maďarska a Grubeová ho od té doby neviděla.

Až do tohoto týdne, kdy se znovu setkali díky jeho tetě, Beryl Wilsonové, která žije v Liverpoolu a léta se jej snažila vystopovat. Dokonce i kontaktovala maďarské velvyslanectví a případ poslala i Margaret Thatcherové v dobách, kdy byla premiérkou.

Podle Wilsonové řekl tenkrát Paros své manželce, že syna vezme do zoo. "Když se nevrátili, zjistili jsme, že ho odvezl do Maďarska," řekla tisku. "Moji sestru to zdrtilo, začala trpět i zdravotními potížemi. Zkusila jsem všechno... ale nikdo mi nepomohl."

Letos v březnu paní Wilsonová vyťukala jméno svého synovce do internetového vyhledávače a nemohla uvěřit svým očím, když na ni vykoukl jeho profil na Facebooku se správným místem narození v Liverpoolu a jménem jeho matky.

Gavin Paros, kterému bude 30 let, je ženatý a má tři děti, se již pět let také snažil svoji matku najít. Nyní se s ní konečně setkal. Jeho otec zemřel v roce 2006.

Facebook
Tento již celosvětový fenomén vznikl před pěti lety. Vymyslel jej student harvardské univerzity Mark Zuckerberg. Obliba původně vysokoškolského webu se rychle rozšířila a nyní jej využívá více než 200 miliónů lidí.Facebook funguje na principu registrace a vytvoření si vlastního profilu. Ten si následně mohou většinou prohlédnout pouze ti uživatelé, které dotyčný označí jako „přátele“. Zároveň se každému zobrazuje nabídka lidí, které by mohl znát. Okruh „kamarádů“ se tak neustále rozšiřuje. S rostoucím počtem uživatelů roste i ztráta soukromí. Je možné nastavit profil tak, aby byl dostupný všem.Facebook je populární díky pohodlnému vkládání fotografií, které si mohou vybraní kamarádi prohlédnout. Stačí ale, aby například někdo z vašich blízkých okomentoval snímek z vaší narozeninové oslavy a fotku a komentář uvidí i lidé, které sice neznáte, ale patří do okruhu známých vašich přátel. Na stejném principu fungují i diskuze a vzkazy vkládané na Facebook.

Hackeři začali napadat české uživatele Facebooku

Česká komunita uživatelů služby Facebook je v ohrožení. Od pondělí se totiž jejich schránky se zprávami plní falešnými vzkazy od známých, které mají uložené ve svém kontaktním seznamu. Z nich se může do počítače nainstalovat trojský kůň, který sbírá citlivé informace o uživateli.

Podle administrátorů serveru nemusejí lidé falešnou zprávu na první pohled vůbec poznat. Ve chvíli kdy ale na falešný vzkaz ve své schránce kliknou, může se nainstalovat trojský kůň, který bude v počítači sbírat citlivé údaje o uživateli, jako jsou například čísla a hesla k bankovním účtům.

Po otevření zprávy se navíc dokáže tento vzkaz automaticky rozeslat vašim blízkým, které máte uložené v adresáři na Facebooku. Pokud přátelé kliknou na falešnou zprávu, která se tváří jako kdybyste ji odeslali vy, celý scénář se opakuje. Více se dozvíte ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám