Hlavní obsah

Ministerstvo vnitra bude hledat ztracené děti pomocí internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra spustilo první fázi systému pátrání po pohřešovaných dětech. Informace o dětech zařazených do projektu se budou po vyhlášení pátrání nově objevovat na policejním webu, odkud v další etapě projektu poputují na zpravodajské internetové servery i do jiných médií. Uvedla to Barbora Cibulková z tiskového oddělení ministerstva.

Foto: Profimedia.cz

Díky systému hledání ministerstva by se mělo podařit najít ztracené děti daleko dříve, než tomu bylo doposud.

Článek

Projekt nazvaný Národní koordinační mechanismus se zaměří především na pohřešované děti mladší 15 let, které se budou podle poznatků policie nacházet v ohrožení života nebo zdraví - například proto, že potřebují brát léky. Ve výjimečných případech policisté do systému zahrnou i mladistvé mezi 15 a 18 lety, obzvlášť ty, kteří jsou fyzicky či mentálně postiženi.

Informace o těchto dětech umístí policie na hlavní stránku svého webu, poté je přepošle kontaktním osobám v médiích. Podle Cibulkové se vnitro zatím domluvilo na spolupráci s Českým rozhlasem, který údaje o dětech odvysílá. V nejbližší době se ministerstvo chystá oslovit i televizní stanice a zpravodajské servery, chce s nimi podepsat memorandum o spolupráci.

Pomocí SMS zpráv zatím policie pátrat nebude

Nová součást projektu, rozesílání textových zpráv s popisem dítěte majitelům mobilních telefonů, zatím spuštěna nebude. Se stávající podobou systému totiž nesouhlasí Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Ten už dříve kritizoval, že není zřejmé, jaké konkrétní osobní údaje budou v souvislosti s textovými zprávami předávány, kdo je bude předávat a komu a jak budou zabezpečeny.

Předseda ÚOOÚ Igor Němec navíc tvrdí, že ministerstvo vnitra projekt úřadu zatím vůbec oficiálně nepředložilo, uskutečnila se prý pouze ústní konzultace. Podle autorky projektu a ředitelky odboru prevence kriminality ministerstva Jitky Gjuričové ale zástupci úřadu proti projektu původně vůbec nic neměli a o námitkách ÚOOÚ se prý vnitro dovědělo až z médií. Gjuričová chce s úřadem dále jednat. Odhaduje, že zprávy do mobilů by veřejnost mohla začít dostávat zhruba za rok.

Ve výsledné podobě by měl systém fungovat tak, že k rodičům, kteří nahlásí zmizení dítěte, vyjede policejní hlídka a na místě podle získaných informací vyhodnotí, zda je případ vhodné zařadit do koordinačního mechanismu. Pokud zjistí, že ano, popis dítěte se vzápětí objeví na policejním webu a policie dá současně vědět nejen médiím, ale i mobilním operátorům.

Ti rozešlou textovou zprávu s údaji o dítěti do všech mobilních telefonů v okruhu zhruba pěti kilometrů od místa, kde se dítě ztratilo. Ministerstvo si od projektu slibuje, že lidé se pak aktivně zapojí do pátrání a na linku 158 oznámí, že dítě zahlédli nebo našli.

Bezpečnost dětí na internetu zajistí Pražská deklarace

Zajistit bezpečnější internet pro děti si dali za úkol zástupci evropských zemí a nejrůznějších nestátních organizací. V čele s bývalým ministrem vnitra Ivanem Langerem v dubnu představili takzvanou Pražskou deklaraci. [celá zpráva]

„Mezinárodní ochrana dětí je jednou z klíčových priorit ministerstva vnitra během předsednictví. Důkazem, že to myslíme skutečně vážně, je i Pražská deklarace, kterou jsme vytvořili a přijali. Ta přináší spolupráci institucí v rámci celé Evropy. Měla by vést k vytvoření podmínek pro bezpečnější internet pro děti,“ uvedl bývalý ministr vnitra Ivan Langer.

„Naším společným cílem je vytvořit bezpečný prostor na internetu a minimalizovat možnost zneužití tohoto komunikačního prostředku k páchání trestné činnosti,“ uvedl policejní prezident Oldřich Martinů.

S tím souhlasil také Pierre Reuland z INTERPOLU, který představil databázi ICAD (INTERPOL Child Abuse Image Database). Ta podle něj od roku 2001 pomohla zachránit před dalším sexuálním vykořisťováním již přes 750 dětí z 35 zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám