Hlavní obsah

Bluetooth se za pár let stane běžnou výbavou většiny automobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technologie Bluetooth za pět let nebude jen výsadou divně vypadajících lidí s headsety u ucha. V roce 2013 bude tato technologie pro mobilní komunikaci s volnýma rukama i ve 30 procentech všech nově vyrobených osobních aut ve světě. Uvedla to na internetu průzkumová agentura ABI Research.

Článek

Agentura předpokládá, že za pět let bude ve světě 2,4 miliardy zařízení s touto technologií. Mobilní telefony v tom budou mít podíl přes 50 procent a spolu s headsety přesáhnou tři čtvrtiny. Technologie se také bude podílet na přenosu hudby. Trh se zbožím, které s technologií Bluetooth dodávají automobilkám nezávislí výrobci, nyní roste rychle.

Loni to bylo kolem 25 miliónů jednotek, což představuje meziroční nárůst o 54 procent. Čím dál více aut tak bude mít Bluetooth přímo z automobilky a jejich řidiči je využijí nejen na volání s oběma rukama na volantu.

Vestavěný bluetooth mají ve své výbavě i sporťáky
Chevrolet Camaro patří mezi ostře sledované novinky letošního roku. V USA se prodej nových modelů Camaro rozběhne během prvního čtvrtletí roku 2009, o něco později zamíří i do Evropy. :. Chevrolet Camaro Přestože je Chevrolet Camaro ryze sportovním automobilem, můžete si k němu objednat v rámci příplatkové výbavy propojení mobilního telefonu přes Bluetooth, prémiový audiosystém Boston Acoustics, USB přípojku, zadní parkovací asistent nebo systém startování vozu na dálku.

Přibude i dodatečných zařízení, která budou s pomocí Bluetooth přenášet soubory s digitálním hudebním záznamem do stereo systému v autech. V dalších letech může Bluetooth přenášet i video pro cestující na zadních sedadlech.

A je možné, že časem bude Bluetooth například přenášet i signál ze senzorů na kolech, zda je patřičný tlak vzduchu v pneumatikách. Ještě před čtyřmi lety nabízely Bluetooth v některých luxusních vozech jen některé automobilky, například BMW, Lexus či Chrysler.

Nyní čím dál více automobilek montuje Bluetooth nejen do nejdražších nodelů. Svou roli v tom sehrály i zákony zakazující mluvit během řízení do mobilu v ruce, připomněla na internetu MSNBC.com.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám