Hlavní obsah

V EU vzniká jednotný trh se satelitními službami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Evropské unii se rodí jednotný trh se satelitními službami. Provozovatelům těchto bezdrátových služeb, třeba vysokorychlostního internetu, se zjednoduší získávání licencí. To by pak mělo podle dnešního prohlášení Evropské komise posílit investice a rozšířit služby i k lidem a firmám v odlehlých oblastech, v nichž zatím nebyly příliš ekonomicky životaschopné.

Článek

Komise dnes zahájila proces výběru satelitních operátorů, kteří budou mít možnost nabízet celoevropské služby jen s jediným povolením. Nyní musely firmy získávat licence v každém z 27 členských států zvlášť. V různých zemích ale platily odlišné normy a postupy, což vedlo k nejistotě společností a menší ochotě investovat.

"Družicové pohyblivé služby mají ohromnou výhodu v tom, že dokážou pokrýt většinu území EU, a dostat se tak k milionům občanů EU i přes hranice," řekla eurokomisařko pro informační technologie Viviane Redingová. Tyto služby jsou však zatím dostupné často jen v městských oblastech.

Jedním z důvodům je, že systémy vyžadují značné investice. Zjednodušená licenční procedura má dát oboru větší jistotu a tím i ochotu do této oblasti dávat více peněz. "Očekávám intenzivní soutěž provozovatelů, kteří spotřebitelům nabídnout družicové komunikační služby s dosahem od severního Švédska po jižní Španělsko," dodala eurokomisařka.

Komise by chtěla výběr dokončit v příštím roce. Od roku 2009 by tak služby mohly být na základě nových pravidel poskytovány. Satelitní služby představují celosvětově trh v hodnotě kolem 77 miliard eur, z toho družicové služby tvořily asi 38 miliard eur. Sektor rychle roste - loni to bylo o 17 procent. Tři z pěti největších operátorů satelitních systémů sídlí v Evropě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám