Hlavní obsah

Hardware 32/2003: Jaký je ve skutečnosti luxusní minipočítač?

Novinky, František Janouch (inHardware@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V minulém čísle magazínu Hardware jsme vám představili moderní přístroj HP iPAQ 5450 s integrovaným WiFi, BlueTooth, infra-portem a čtečkou otisku prstů. Seznámili jste se s jeho parametry, základním používáním a softwarem. Dnes se tedy vrhneme na další možnosti jeho využití a nebude chybět ani finální verdikt!

Článek

(Pokud jste minuli první část recenze, naleznete ji zde...)

Další software

Pokud zabrousíme na internetu, najdeme pěknou řádku další programů, které váš iPAQ dovedou k naprosté dokonalosti: PocketMusic - freewarový přehrávač hudby, který vypadá jako WinAmp a dokonce používá jeho skiny. JS Landscape - malá pomůcka, která vám snadno otočí displej na šířku nebo dokonce nastaví vyšší rozlišení (např. i 1024x768!). Pocket M3Gate - prohlížeč WAPových stránek. MorphGear - emulátor různých herních konzolí, např. GameBoy Color a GameBoy Advance! Seligman's Launcher - do úvodní obrazovky vám přehledně nasází ikony na rychlé spouštění programů. Flash Player - přehrávač Flash animací. DAVA - skvělý prohlížeč obrázků. Haali Reader - zřejmě nejlepší program pro čtení "knih" a dokumentů - čte prakticky cokoli (např. z www.palmknihy.cz) včetně formátu pro Palm nebo soubor .TXT - a to přehledně se záložkami nebo i na šířku. Pocket Painter - pokud by vám chyběl klasický PaintBrush, tak tady ho máte! IDOS pro PocketPC - ani skvělé Jízdní řády nechybí. TomTom CityMaps - mapy měst s podporou GPS modulu. ICQ - oblíbený komunikační program i ve verzi pro Windows CE. Hry - např. SimCity 2000, Tiger Woods PGA Tour Golf, Snooker 3D, BustEm, Hetris, Age of Empires... - všechny vypadají a hrají se naprosto fantasticky.

Jak jsem již tedy řekl, z iPAQu vytvoříte silný nástroj nebo multimediální mašinku až nahráním potřebného softwaru z internetu. K dispozici jsou také přiložená CD s dalším softwarem, ale příliš mnoho tam nenajdete - snad jen PhoneTools, které pomocí BlueTooth nebo infra-portu mohou propojit vaše PocketPC s mobilním telefonem a posléze s internetem (také přes GPRS), nebo mohou sloužit jako pohodlné přijímání faxů či psaní SMS!

Snímání otisků prstů

Jak jsem již minule naznačil, tento model iPAQu je unikátní svým snímačem otisků prstů. Slouží tak jako bezpečná ochrana před přístupem nepovolaným osobám. Jednoduše tak stačí pomalu přejet svým ukazováčkem plošku pod pětisměrným ovládacím křížem (něco podobného jako čtečka čárového kódu v obchodě) a je to! Tuto funkci příliš nepoužívám (pokud totiž několikrát chybně zadáte kód, v tomto případě prst, dojde k vymazání osobních dat), ale tuším, že se dá nastavit pro dvě osoby. Rozhodně je to docela převratné řešení pro ty z vás, kteří již nedůvěřují heslům, PINům a podobně...

Různé druhy propojení

Nejprve jsem vyzkoušel WiFi, a to prostřednictvím pilotního projektu Českého Telecomu. Přístupový bod v Plzni na Solní ulici sice funguje, ale jak mi pracovnice Telecomu sdělila, jednomu uživateli fungovalo WiFi v pizzerii přes ulici na notebooku s WLAN kartou. Bohužel, WiFi na iPAQu není zdaleka tak silné a ve venkovních prostranstvích přes stěny dosáhlo zhruba polovičního záběru oproti běžným WiFi kartám na noteboocích. Dále jsem WiFi vyzkoušel také v Praze v KFC na Kaprově ulici, kde fungovalo naprosto bez problémů, a to dokonce bez registračního hesla. Jen tak pro legraci jsem WiFi také zkusil na dovolené v Londýně - místní ulice v centru jsou WiFi doslova prošpikovány, restaurace na odpočívadlech taktéž. Závěr z používání WiFi tedy je - v interiérech funguje dobře, venku už je to mnohem horší.

Poté jsem vyzkoušel BlueTooth - zakoupil jsem do stolního PC "BlueTooth USB Adaptér" od firmy Kouwell a po poměrně složité instalaci (na stolním PC) se mi podařilo obě zařízení bezdrátově propojit. Dosah je vynikající, na iPAQu můžete bez drátů pracovat i na balkóně přes dvě stěny (a možná to půjde i přes podlaží). Přenosové rychlosti jsou sice nižší (zejména pro přenos dat či instalaci programů), ale pro internet bohatě postačí. Pokud si chcete tedy doma zasíťovat domácnost přes BlueTooth, půjde to opravdu skvěle i bez drátů. Samozřejmě lze BlueTooth použít i k propojení s mobilním telefonem, jiným zařízením nebo např. bezdrátovými sluchátky...

Dnes již zastaralý infra-port jsem vyzkoušel na propojení s mobilním telefonem Sharp GX-13. Ačkoli tento mobil není ve výčtu telefonů v programu PhoneTools, připojení GPRS přes IR proběhlo naprosto bez problémů. Nevýhodou je nutnost přímé viditelnosti obou IR portů a krátké vzdálenosti. Můžete pak ale např. využít tiskárny s infra-portem a přímo tisknout své dokumenty z iPAQu.

Nejrychlejší propojení samozřejmě nabízí umístění iPAQu do nabíjecí kolébky (přes USB nebo COM port), ovšem zde samozřejmě není ovládání až tak pohodlné a mobilita je prakticky nulová.

Závěr

HP iPAQ je špičkový "přístroj do ruky". Má spoustu integrovaných funkcí včetně WiFi, zde ovšem budou mnozí zklamáni příliš malým dosahem oproti běžným WiFi kartám. Ostatní funkce jsou ale naprosto bezchybné, pomocí přídavného softwaru z internetu si z iPAQu může každý uživatel udělat opravdu výkonný pracovní počítač, ale i hračku nebo multimediální přístroj. Proti nežádoucím "škůdcům" je tady několik druhů ochrany včetně unikátního otisku prstu. Přístroj je prodáván za poměrně vysokou cenu, a proto mohlo být WiFi nebo dodatečný software o něco lepší.

HP iPAQ 5450 PocketPC 2002 s bonusovým softwarem a lokalizací zdarma (cca 19400 Kč s DPH) pochází z prodejny RAMM České Budějovice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám